KO ĆE DA RATUJE? Dodik progovorio o granicama Republike Srpske, uputio pitanje Sarajevu

Novosti online

18. 03. 2021. u 09:13

REPUBLIKA Srpska nema nameru da ratuje, ali ima nameru da izgradi svoj politički subjektivitet, a jednoga dana i suverenu državu, rekao je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH.

КО ЋЕ ДА РАТУЈЕ? Додик проговорио о границама Републике Српске, упутио питање Сарајеву

Foto: EPA

Dodik je rekao da je legitimitet na strani RS, da su postavljene međuentitetske granice i da se zna šta je čije.

- Često me pitaju miran razlaz ili rat. Kakav rat? Ko će da ratuje? Željko Komšić daje nekakve izjave, ali on je čovek bez političkog legimiteta. Danas u Federaciji BiH imate potpun raskol između Hrvata i Bošnjaka, a u BiH Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne mogu ništa da se dogovore - istakao je on.

Osvrnuo se i na rad visokog predstavnika, uz tvrdnju da se institucije Republike Srpske bore od 2006. godine da se ta funkcija ukine. 

- Niko ne može da kaže da mi godinama ne ukazujemo da nam ne treba visoki predstavnik, i stalno se tome suprostavljamo. Još od vremena Pedija Ešdauna. BiH danas izleda gore nego ikada u posleratnom periodu. Ona je neodrživa politička konstrukcija. Ja jesam član Predsedništva BiH, ali samo da je BiH onakva kakvu ju je napravio Dejton, borio bih se za nju - rekao je Dodik.

I sam je na svojoj koži osetio pritiske visokog predstavnika, uz konstataciju  da je Zapad formirao neki svoj stereotip o "dobrim i lošim" momcima u BiH.

- Još 2006. godine visoki predstavnik je imao želju da me smeni, i tada sam shvatio da su oni neprijatelji srpskog naroda. Njihova je percepcija da Srbe treba iseliti u Srbiju, ili već negde, i da ovo ostane čisto bošnjačka teritorija. To je bio cilj Kalaja, visokog predstavnika tada, a i sada. Međutim, moraju shvatiti da su se mnoge stvari promenile - poručio je Dodik. 

Istakao je i kakvu bi on BiH voleo da vidi.

- Sasvim je razumno dozvoliti narodima u BiH političku slobodu, da baštine svoju identitet, bez ikakvih zabrana od bilo koga i da vremenom nauče pomagati jedni drugima. Da se nikome ne nameće politički stav. Ja sam uveren da je to moguće. Ali druga strana želi svu krivicu svaliti na srpski narod, i onda imamo problem - rekao je Dodik.

On je naglasio da i Zagreb i Beograd žele više dobrog BiH nego što ti misli Sarajevo.

- Idite u Beograd, a potom i u Zagreb. Država sa dva entiteta i tri konstutivna naroda. Zar je to teško da prihvate i u Sarajevu - zapitao se Dodik. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!