HRVATI ZOVU RADNIKE IZ RS: Hoteli sa Jadranskog primorja počeli da traže radnu snagu za letnju sezonu

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 03. 2021. u 08:12

HOTELI i druge ozbiljne firme iz Hrvatske počele su masovno da zovu radnike iz Republike Srpske da dođu da rade na Jadranskom primorju.

ХРВАТИ ЗОВУ РАДНИКЕ ИЗ РС: Хотели са Јадранског приморја почели да траже радну снагу за летњу сезону

Foto D. Pozderović

Zasada u pozivima radnicima iz RS dominira Istra, pre svega Pula i Rovinj, ali stižu i pozivi iz Dalmacije, kaže, za "Novosti", Željko Tatić, predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS.

On kaže da prema informacijama sa terena i u razgovoru sa kolegama iz Hrvatske oni uveliko računaju na predstojeću letnju sezonu i zbog toga su u akciji obezbeđivanja radnika.

- Uz dolazak radnika u Hrvatsku već se planira i proces vakcinacije i sve što je potrebno da radnik bude spreman za rad - kaže Tatić.

Prema njegovim rečima, najtraženiji na tržištu su konobari, šankeri, kuvari, pica-majstori, a posebno animatori.

- Animatori su osobe koje rade na bazenima ili plažama. Oni su zaduženi za edukaciju i vežbanje sa decom i drugim gostima. To zanimanje je postalo jedno od traženijih u Hravatskoj - kaže Tatić.

MERE Saša Trivić, Foto Nezavisne

Plate koje se nude radnicima iz Srpske se kreću od 1.000 evra za konobare, pa do 2.000 evra i više za kuvare. Uz platu plaća se i smeštaj.

- Radnici iz RS su kvalitetna radna snaga i već dokazana u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se u Hrvatskoj radni dan u ugostiteljstvu traje kao i u RS, ali su plate znatno veće, što i jeste mamac za naše radnike. Kada se na veću platu doda i plaćen smeštaj, onda se vidi da naš čovek može za par meseci zaraditi novac za koji radi godinu dana u Banjaluci - pojašnjava Tatić i dodaje da mnogi momci i devojke koji idu na rad u Hrvatsku gledaju da nakon sezone na primorju ostanu i tamo da rade ili da se prebace u neku drugu zemlju EU.

Taj proces izmeštanja radne snage stvara problem sektoru ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj, jer ostaje bez kvalitetne radne snage.

STREPE OD MOGUĆEG "LOKDAUNA"

SAŠA Trivić kaže da za ugostitelje RS nisu dobre najave o tome kako bi ponovo moglo doći do zatvaranja objekata usled povećanog broja zaraženih.

- Svako zatvaranje znači pad posla i manje novca za plate radnika. Moramo držati otvorene ugostiteljske objekte i raditi na vakcinisanju što većeg broja građana - ističe Trivić.

Iz Privrede komore RS kažu, za "Novosti", da će odlazak kvalitetne radne snage u Hrvatsku stvoriti problem domaćim privrednicima, jer će imati manjak radnika na terenu.

- Srpska će kada stane pandemija virusa korona imati problem sa odlivom radne snage ne samo u oblasti ugostiteljstva i turizma, već i u drugim sektorima - ističu iz PK RS.

Saša Trivić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da Srpska, nažalost, ne može da parira Hrvatskoj kada su u pitanju visine plata radnika u ugostiteljstvu i turizmu, ali da se može određenim potezima Vlade zadržati broj radnika.

- Moraju se smanjiti porezi i doprinosi na plate u ugostiteljstvu i taj novac usmeriti na uvećanje plata. Sad ugostitelji plaćaju ukupno 62 odsto poreza i doprinosa na platu. Svi znamo da je taj sektor najpogođeniji u pandemiji i zbog toga se procenat mora umanjiti drastično. Ovo je jedan od predloga mera ka Vladi RS - ističe Trivić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a