HOTELIJERI NA RUBU EGZISTENCIJE: Usled pandemije korona virusa turistički radnici na području Trebinja beleže velike gubitke!

D. CURAĆ

01. 03. 2021. u 07:13

ZBOG pandemije virusa korona turistički radnici sa područja Trebinja beleže značajne gubitke, a najveći udar do sada su osetili vlasnici hotela.

ХОТЕЛИЈЕРИ НА РУБУ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ: Услед пандемије корона вируса туристички радници на подручју Требиња бележе велике губитке!

Trebinje / Foto D. Curać

Duško Pantović, vlasnik hotela "Nar", zbog loše godine morao je proces rada da svede na minimum.

- Mi smo akumulirali preko 250.000 maraka gubitka. Zbog loše godine u decembru smo otpustili deo radnika i sa njih 16 ostali smo na šest, samo da bi održali minimalni proces rada - kaže Pantović.

U Turističkoj organizacija grada Trebinja kažu da je prošla godini bila na 40 odsto u odnosu na 2019. godini što je iznad svetskog proseka koji iznosi oko 30 odsto. Međutim, gubici kod turističkih radnika su očigledni, još uvek se zbrajaju, ali je zabrinjavajuće što će se tek osetiti u 2021. godini, smatra Marko Radić, direktor TO Grada Trebinja.

- Mi sa lokalnog nivoa možemo da zaključimo da su ti gubici veliki, s obzirom na to da je Trebinje jedna od vodećih destinacija. Najbitnije je da se sačuvaju radna mesta koliko je to moguće, ali realno govoreći mi ćemo tek da osetimo taj pad u ovoj godini, bez obzira na to kakva sezona bude od leta nadalje - istakao je Radić.

Vlasnik "Luks trevela" Vladimir Janković ističe da su gubici u 2020. bili veliki, ali da je Trebinje dobrim delom iskoristilo svoju poziciju, a pozitivan efekat su imale i pojedine aktivnosti trebinjskih turističkih radnika.

REZERVACIJE

VLASNICI turističkih agencija u Trebinju očekuju bolju godinu, a već u martu Trebinje bi trebalo da posete prvi turisti.

- U martu imamo rezervisanih 500 do 600 noćenja. Ljudi su počeli da putuju, vrlo su oprezni, jer se za putovanja javljaju tek nekoliko dana pred polazak i to zbog neizvesnosti oko prelaska granice i testova na koronu - naveo jePredrag Turnić, vlasnik agencije "Frend trevel".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna