OPŠTINA PRNJAVOR PRIMER ULAGANJA U OBRAZOVANJE MLADIH: Za omladinske projekte, stipendije i nagrade 350.000 KM

N.Đurić

10. 02. 2021. u 19:30

PRNjAVORSKA Opština, koja niz godina služi kao svetli primer u Srpskoj, će ove godine iz opštinske kase za obrazovanje i pomoć mladima, kroz razne omladinske projekte, stipendije, studentske nagrade, izdvojiti više od 350.000 maraka.

ОПШТИНА ПРЊАВОР ПРИМЕР УЛАГАЊА У ОБРАЗОВАЊЕ МЛАДИХ: За омладинске пројекте, стипендије и награде 350.000 КМ

Foto: N. Đ.

Čelni čovek opštine, Darko Tomaš, navodi da je Prnjavor jedna od retkih lokalnih zajednica koja daje stipendije svim studentima, što se postepeno proširuje i na učenike, a prva je i jedina opština u Republici Srpskoj koja daje studentske nagrade, kao poseban vid podrške njihovim rezultatima.

Tako je, između ostalog, ovih dana na višednevno nagradno putovanje na Jahorinu poslato deset najboljih prnjavorskih studenata. Među njima su i troje najbriljantniji, sa prosekom višim od 9,5, Dejana Vasić, Milica Jovljević i Milan Palikuća, koji su nagrađeni i sa po 5.000 maraka.

Foto: N. Đ.

Tekst potpisa

Načelnik Tomaš ističe da se najveći deo izdvaja za obrazovanje, odnosno stipendiranje mladih.

IZNOS STIPENDIJA

STIPENDIJE za redovne studente je 100 KM i isplaćuje se 10 mjeseci, za studente iz reda boračke populacije je 150 KM, a učeničke 70 KM.

-Ove godine za stipendiranje 288 studenata i učenika iz budžeta ćemo izdvojiti 268.300 maraka. Opštinsku stipendiju ove godine dobiće 169 redovnih studenata, 20 studenata iz reda boračke populacije i 99 učenika-precizirao je Tomaš.

Tomaš je napomenuo da svi studenti na javnim visokoškolskim ustanovama koji imaju prosek ocena viši od sedam imaju pravo na stipendiju, kao i sva deca iz reda boračkih kategorija, odnosno porodica ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije i deca poginulih boraca, te učenici iz reda boračke populacije.

Opština je prvi put uvela da stipendiju dobiju i svi učenici osnovnih i srednjih škola koji imaju prosek ocena pet, kojih je ove godine 47.

-U narednim godinama nastojaćemo da povećamo obuhvat stipendista i sam iznos stipendija, jer je ulaganje u mlade najbolja i najisplativija investicija koja će nam se višestruko vratiti kroz njihovo zalaganje za svoju lokalnu zajednicu-uveren je Tomaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju