RUŠENJE ČEKA OKO 100 KUĆA: Mesec dana od zemljotresa u Petrinji, još se popisuje šteta u opštinama RS

S. MIŠLjENOVIĆ

30. 01. 2021. u 07:54

MESEC dana od razornog zemljotresa čiji je epicentar bio grad Petrinja u Hrvatskoj, susedne opštine u Republici Srpskoj, Kostajnica, Kozarska Dubica i Prijedor još uvek sabiraju štetu i radi se kategorizacija oštećenih objekata.

РУШЕЊЕ ЧЕКА ОКО 100 КУЋА: Месец дана од земљотреса у Петрињи, још се пописује штета у општинама РС

Foto Novosti

Kako kažu naši sagovornici, u pomenute tri opštine biće ukupno oko stotinu objekata za rušenje, a nekoliko stotina zgrada treba sanirati.

Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, kaže da mesec dana nakon zemljotresa sve više građana traži alternativni smeštaj, jer ne mogu više biti u oštećenim objektima.

- U Kostajnici se sigurno ruši 40 kuća. Pred njih će samo doći bager. Nažalost ovaj broj bi mogao biti i veći jer imamo mnogo kuća sa velikim oštećenjima. Zasad je šest porodica smešteno u kontejnere za stanovanje - kaže Janjetović.

Porodica Samac, Goran i supruga Ljiljana, već četiri sedmice žive u kontejneru, jer im je kuća pretrpila apsolutnu štetu.

- U kontejneru spavamo, a preko dana smo na poslu i obiđemo kuću koja je u centru Kostajnice. Oštećenja na zidovima, gredama i krovu su ogromna. Pukotine su na svakom zidu - kaže Goran.

OŠTEĆEN 331 OBJEKAT!

TIMOVI za kategorizaciju i procenu štete do sada su obišli 722 objekta na području Kostajnice i utvrdili da su na 331 vidljiva oštećenja. Stručnjaci bi trebalo da obiđu još oko 1.000 objekata, nakon čega će se raspolagati sa tačnim podacima koliku je materijalnu štetu pričinio zemljotres.

On kaže da ima obećanje nadležnih da bi do kraja ove godine trebalo da imaju novu kuću na mestu sadašnje.

- Zabrinut sam kako će čitav proces teći. Dobio sam informacije da će mi kuću rušiti za koji mesec pa graditi novu - kaže Goran.

Nikola Janjetović, Foto Novosti

Radenko Reljić, načelnik Kozarske Dubice, kaže da u ovoj opštini ima oko dvadesetak kuća koje se sigurno neće moći obnoviti i biće srušene.

- Šteta je prijavljena na 650 objekata. Oštećeni su i objekti Doma zdravlja, zgradi opštine, a zgrada RTV Kozarske Dubice treba se graditi iznova - kaže Reljić.

Dalibotr Pavlović, gradonačelnik Prijedora, kaže da je za deset kuća data preporuka da nisu za stanovanje.

- Najviše oštećenja ima na objektima koji su bliži Petrinji. Uradićemo sve da budu obnovljeni - kaže Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024