URADILI OKO 100.000 TESTOVA: Mikrobiolozi Srpske dali veliki doprinos u borbi sa virusom korona

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 01. 2021. u 08:38

MIKROBIOLOZI već godinu dana, svakodnevno, vode bitku sa opasnim virusom korona. Iza svakog izveštaja o obolelima i zdravima u RS, a koji se čeka s nestrpljenjem svaki dan, stoje stotine neprospavanih noći zaposlenih u laboratorijama. Posao mikrobiologa je došao u žižu javnosti, jer su pacijentima i građanima davali važne informacije o njihovom zdravstvenom stanju.

УРАДИЛИ ОКО 100.000 ТЕСТОВА: Микробиолози Српске дали велики допринос у борби са вирусом корона

Mikrobiolozi u poslu / Foto Novosti

- Uznemireni i izloženi pritisku medija koji su često davali oprečne informacije, građani su tražili pomoć od nas u vidu što bržeg završetka analiza i dostavljanja rezultata - kaže dr Pava Dimitrijević, načelnik Službe za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako su se menjale definicije i mere evropskih i svetskih zdravstvenih autoriteta, tako su se i oni prilagođavali tome u svom radu.

- Mi smo PCR metodu uveli pre 10 godina u vreme pandemije gripa. Kroz "Projekat gripa", dobili smo tada najsavremeniju opremu za RT - PCR metodu, prošli obuke u različitim laboratorijama u Evropi i Americi i uradili veliki broj analiza. Jednom godišnje imali smo proveru kontrole kvaliteta sa laboratorijama SZO koje smo prolazili bez greške - ističe dr Dimitrijević.

I onda početkom prošle godine dolazi do pojave virusa korona.

- Od početka marta, kada smo počeli sa analizama na SARS-CoV-2, uradili smo više od 98.000 uzoraka briseva nosa i ždrela - navodi dr Dimitrijević.

Kaže da bez obzira na spremnost osoblja, veliki posao ih je dočekao u vezi sa nabavkom testova i reagenasa za rad, zaštitne opreme, obezbeđenja uslova rada.

- Sve smo to uspeli da obezbedimo u veoma kratkom vremenu i nismo prekidali rad ni zbog jednog razloga, pa ni zbog godišnjih odmora i praznika. U laboratoriji nismo imali ni zaraženih radnika - dodaje naša sagovornica.

Osoblje laboratorije je vrlo brzo razumelo šta su očekivanja zdravstvenog sistema. Formirani su timovi i obučen je dodatan broj radnika iz laboratorije koji su uvedeni u posao, priseća se doktorka.

- U teškim danima najvažnije je bilo zadržati dobru međusobnu komunikaciju. Kroz rad su se ispoljile osobine nekih saradnika koje pre nisu dolazile do izražaja, kao što su upornost, požrtvovanost, odricanje, ali i činjenica da poneko drugačije reaguje na stres i da se teže uklapa i da nije za "prvu liniju borbe". U svemu ovome, svakako, trpele su i njihove porodice, posebno deca i stariji - priseća se doktorka.

MIKROORGANIZMI

DOKTORKA Pava Dimitrijević kaže da ova pandemija ponovo potvrđuje da se mikroorganizmi nikako ne smeju zanemariti i da je veoma važno predviđati moguće nepovoljne epidemiološke situacije da bi se spremno mogle dočekati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri