NADLEŽNI U RS ZABRINUTI, OBRATILI SE GRAĐANIMA: Popušta disciplina, a stižu praznici, svako može umreti, poštujte mere

S. M.

13. 12. 2020. u 21:06

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sastao se s rukovodstvom Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

НАДЛЕЖНИ У РС ЗАБРИНУТИ, ОБРАТИЛИ СЕ ГРАЂАНИМА: Попушта дисциплина, а стижу празници, свако може умрети, поштујте мере

Foto Srna

 

Posle sastanka je konstatovano da je disciplina među građanima popustila, te još jednom upućen apel da se poštuju mere kako bi se zaustavilo širenje virusa korona i tako olakšao rad zdravstvenim radnicima koji su pod velikim pritiskom.

- Dolazi jedno izazovno vreme, svakako da su to slave, svakako da su to međunarodni praznici. Moramo biti obazrivi i pridržavati se mera i da praznike provedemo u porodičnom okruženju - poručio je ministar Šeranić.

Šef Tima za praćenje provođenja mera Republičkog štaba za vanredne situacije doktor Nenad Stevandić poručio je da je jasno da je disciplina popustila, ali da se mora misliti na zdravstvene radnike i građane.

- Klinički je do sada imao aktivnosti koje idu ispred vremena. Ono što je suma sumarum je da nikom nije falio krevet, respirator, terapija, to je zato što smo radili odgovorno, svi zdravstveni radnici i sve zdravstvene ustanove. Svi vi i građani i mediji imate brojeve, ali ljudi koji umiru, koji se leče, nisu brojevi, njih neko njeguje, hrani, presvlači - rekao je Stevandić i poručio: Disciplina je definitivno popustila i moramo da pošaljemo veliko upozorenje. Najbolje je da uputimo još nekoliko apela da znate da od nas najviše zavisi kako ćemo proći. Sada nikakvih garancija nema, svako može oboleti, svako može umreti, dakle distanca, higijena, poštovanje mera.

On je dodao da su na sastanku razmatrane dve nove metode, post-kovid mera za osobe kojima treba kiseonik, a da nisu na bolničkom liječenju, odnosno da ga mogu primiti kod kuće i druga - post-kovid rehabilitacija.

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da zdravstveni radnici rade danonoćno.

-Nepohodno je da svi budemo oprezni kako ne bi doživeli kolaps, naglasio je Đajić.

S.M.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili