VODA STIGLA U 42 SELA: Svečano prskanje "česmušom" na Romaniji

R.Milović

29. 09. 2020. u 00:22

U dvorištu OŠ“Sveti Sava“ na Stjenicama, pograničnom selu opština Rogatica i Sokolac, na „Krstovdan“ ove godine, prvi je put nakon veka vekova sanjanja, dogodila se voda u javi.

ВОДА СТИГЛА У 42 СЕЛА: Свечано прскање чесмушом на Романији

Foto: R.M.

Stigla je iz Sokoca sa vrela Bioštica, nakon sedmogodišnjeg rada na izgradnji više rezervoara i sekundarne mreže, sve ukupne dužine od 160 kilometra (60 primarne i 100 km razvodne mreže).

Posle istorijskog, svečanog prskanja vodom u školskom dvorištu, vodu za piće „česmušu“, prvi put su dobila 422 domaćinstva u pograničnom delu (četiri iz Sokoca i 38 sa opštine Rogatica). Proslavilo se sve uz grožđe i leb, po pravoslavnom propisu na Krstovdan.

Prskalicu u ruci, ovog istorijskog dana za ovdašnje stanovnike bezvodne Romanije, Glasinca i Sočiskog kraja, držali su Mirko Šarović, nekadšnji predsednik RS, sada predsednik SDS i Halil Omerović direktor kancelarije za Koordinaciju projekta pri federalnom ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

-Njih dva su i komšije sa bezvodnog Batovskog polja (Rusanovića i Kramert sela) u čija sela je sada takođe stigla voda za piće. Najzaslužniji su, računajući i načelnika Sokoca Milovana Bjelice, što je urađen ovaj vodovod koji je koštao preko 5,000.000 maraka iz raznih donatorskih međunarodnih fondova. Sokolac je u startu, pre sedam godina u ovaj projekat uložio 1,000.000 maraka, Rogatica oko 350.000, a svako domaćinstvo po 800 maraka. Obezbedili smo priključke za još 70 domaćinstava, koja su iskazala želju za dobijanje „češmuše“ u zamenu za onu bunarsku, iz čatrnja ili po narudžbi iz kamion-cisterni- kaže za „Novosti“ Danka Sokolović, menažer ovog prokjekta zaposlena u lokalnoj upravi Rogatice.

Neizmernu radost iskazali su Slavko Purković iz Bašova koji u stadu ima preko 300 ovaca i Fikret Puhalo iz Sočica, jedan od najpoznatijih stočara u Rogatici, jer se više neće umavati rosom i stoku goniti kilometrima daleko od kuće u potrazi za potocima i rečicama.

Slavlje u posnom danu, uklopilo se u mere predostrožnosti izazvane pandemijom virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!