ALEN ŠERANIĆ: Važno utvrditi poreklo zaraze virusom korona u školama

S.M.

08. 09. 2020. u 15:33

MINISTAR zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, rekao je da su bili očekivani prvi slučajevi zaraze virusom korona u školama, te naglasio da je značajno da se epidemiološki ispita poriklo zaraze.

АЛЕН ШЕРАНИЋ: Важно утврдити порекло заразе вирусом корона у школама

Foto: D. Pozderović

- Od 5. marta smo imali slučajeve zaražene dece uglavnom u okviru samih porodica, tako da ovo nije neuobičajena pojava. Značajno je da se epidemiološki ispita poreklo zaraze i da se vidi gde je potencijalno mesto, da li je reč o detetu koji dolazi iz porodičnog žarišta ili je na neki drugi način bilo zaraženo kako bismo ispratili sve kontakte tog deteta-rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci.


Kada je reč o školama, dodao je ministar, one su postupile u skladu sa preporukama. Šeranić dodaje da se planira unapređenje lične zaštite unutar samih školskih ustanova.
On je rekao da se prati stanje u školama te je naglasio da će Institut za zaštitu zdravlja na kraju septembra sačiniti rezime svega što se dešavalo u školama, te će se videti u kojem pravcu treba delovati.

Šeranić je, upitan da prokomentariše problem dece oboljele od virusa korona uzrasta jedne, dve ili tri godine smeštene u UKC RS, sa kojima roditelji ne mogu da borave, rekao da je u razgovoru sa rukovodstvom UKC zatražio da razmotre mogućnosti da majke dece do tri godine borave tu sa decom, te da se obezbede adekvatni protokoli.
On je istakao da se u bilo kojem javnom objektu moraju poštovati epidemiološke mere, pa i u školama, dodavši da je poznato ko predlaže mere, ko ih sprovodi, te na koji način će se sprovođene mere kontrolisati.

Govoreći o očekivanjima kada je reč o ruskoj vakcini protiv virusa korona, Šeranić je naglasio da nacionalna tela, odnosno tela koja su regulatori po pitanju lekova i medicinskih sredstava ili samih pacijenata, treba da daju adekvatno odobrenje za upotrebu.

- Onog trenutka kada se bilo koja vakcina pojavi i u Srpskoj, odnosno kada dođe do same BiH, Agencija za lekove BiH će morati dati svoje mišljenje o tome kako bi se mogla naći na tržištu. Kada vakcina dođe do nas, ruska ili bilo kojeg drugog proizvođača, shodno sertifikatu kvaliteta i bezbednosti će biti cenjena i na taj način će se upotrebljavati kod nas-rekao je Šeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)