NE ZNAJU ŠTA ĆE SA GROŽĐEM: Vinogradari Trebinja zadovoljni rodom, ali zbog pandemije podbacila prodaja vina

D.Curać

05. 09. 2020. u 15:30

PRVE rane sorte grožđa na području grada Trebinja prispele su za berbu.

НЕ ЗНАЈУ ШТА ЋЕ СА ГРОЖЂЕМ: Виноградари Требиња задовољни родом, али због пандемије подбацила продаја вина

Foto D.Curać

Kvalitet i količina na zadovoljavajućem su nivou, kažu vinogradari, ali je veliki problem šta učiniti sa novim grožđem jer je zbog pandemje virusa korona prodaja vina potpuno podbacila.

Dragan Anđelić, direktor preduzeća "Agrofin", koje gazduje najvećim vinogorjem u istočnoj Hercegovini, kaže da je situacija veoma složena.

- Prodaja je bila znatno manja. Otprilike na nivou godine 30 odsto od očekivane. To ne bi bio preveliki problem jer vino je ostalo, ali je problem gde smestiti grožđe i novo vino. Sve su prilike da je ova godina izvanredna, a velika je šteta propustiti jednu takvu godinu - istakao je Anđelić.

Porodica Petijević, koja živi od bavljenja vinogradarstvom, takođe se nalazi u problemu šta da uradi sa prispelim grožđem.

 

Foto D.Curać

Vinogorje u okolini Trebinja

- Imamo kvalitet dobar, ali imamo problem od pandemije koja je ovo napravila što je napravila. Tankovi su još popunjeni tako da nećemo moći primiti novo grožđe. Zadovoljni smo rodom i količinama, ali je problem šta s grožđem uraditi - rekao je Ranko Petijević.

Ono na šta vinogradari godinama skreću pažnju je i preveliki uvoz grožđa, koje se na teritoriji BiH prodaje po mnogo nižim cenama nego što to mogu ponuditi domaći proizvođači s obzirom na ulaganja u vlastite vinograde tokom godine.

VINO U RINFUZI

UKOLIKO žele kvalitetno grožđe vinogradari imaju posla cele godine, a tu su svakako i velika novčana ulaganja za zaštite, kao i sve druge radove. Sem uvoznog gožđa u BiH se uvozi i rinfuzno vino.

- Ima puno posla u vinogradima. Ove godine smo imali najmanje osam do devet zaštita, odnosno tretiranja loze. Osim grožđa koje nam dolazi iz drugih zemalja, imamo još gori problem a to je uvozno vino, koje se kasnije pojavljuju na tržištu i predstavlja kao domaće i to po znatno nižim cenama - rekao je Ranko Petijević.

- Najveći problem je što izvoznici grožđa u drugim državama imaju izvanredne podsticaje, tako da budu znatno jeftiniji, daleko ispod naše cene. Na drugoj strani, mi grožđe možemo prodavati samo da obezbedimo pozitivnu nulu poslovanja - naglasio je Anđelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri