SABORNOST SRPSKOG RODA: Vladika Fotije o uvođenju zajedničkog praznika RS i Srbije, kruna svega bi bio Hram srpskog jedinstva

V. Mitrić

26. 08. 2020. u 22:46

САБОРНОСТ СРПСКОГ РОДА: Владика Фотије о увођењу заједничког празника РС и Србије, круна свега би био Храм српског јединства

Foto: V. Mitrić

POVODOM odluke državnog rukovodstva Republike Srbije i Republike Srpske o ustanovljenju Praznika srpskog jedinstva, NJegovo preosveštenstvo episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotije podsetio je o inicijativi za gradnju Hrama srpskog jedinstva, navodi se na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Sabornost i jedinstvo srpski narod ostvaruje i ostvarivaće, upravo u svojoj Crkvi kroz sva pokoljenja“, rekao nam je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije,  pozdravljajući odluku rukovodstava Srbije i Republike Srpske o uvođenju Praznika srpskog jedinstva, napominjući i aktuelnu inicijativu za izgardnju Hrama srpskog jedinstva.

Foto: V. Mitrić

 

Foto: V. Mitrić

Ovaj ugledni arhijerej, koji je dugo stolovao u mučeničkoj dalmatinskoj eparhiji, gde je, na svaki mogući način, učinio sabornim i vernim i odanim Srbima svojoj Majci Crkvi, rodu i matici, obradovan  je ,“jer će se praznik srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, obeležavati 15. septembra, dana kada je probijen Solunski front”.

- Potrebno nam je jedinstvo srpskog naroda, jedinstvo sa Crkvom i sa maticom Srbijom i želimo da izgradimo zavjetni hram kod Bijeljine koji bi objedinio srpski narod sa obe strane Drine i svedočio da smo jedan narod koji živi u slozi naglaša episkop Fotije i otrkivama nam da će „zavetni hram, posvećen Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom, biti podignut blizu auto puta,koji treba da spaja srpski narod sa obe obale Drine i Save.

Buduća svetinja  će Srbe da poveže i objedinjava Srbe u RS, matici Srbiji i vaskolikom rasejanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Syam

27.08.2020. 15:23

Samo da Srbi dodju do momenta da shvate da pripadaju jedan drugome jer to dugujemo nasim precima koji su se za to borili I krv prolivali. Hvala crkvi sto zeli pomoci ali I da ne zaboravi da joj je duznost da priblizi Srbe Bogu na pravi nacin. Sigurni pokazatelj ce biti kolika ce ljubav Srba biti prema Bogu. Koliko ce razumeti Njegove naredbe I koliko ce sopstven zivot ispuniti njima.Da li ce rasti ljubav prema Bogu ili samo prema crkvi. Tu moramo biti oprezni kako nikada ne bi dosli u situaciju da se nasa vera I poverenje zloupotrebe.