UZELI MILIONE ZA MIGRANTE, A SADA PERU RUKE! Oštre reakcije političkog vrha Banjaluke na zaključke SDA

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 08. 2020. u 20:46

DOK građani Unsko-sanskog kantona traže od Sarajeva, Bakira Izetbegovića i SDA da konačno reše migrantsku krizu u Federaciji BiH, iz SDA pokušavaju da prebace priču oko te krize na Srpsku.

УЗЕЛИ МИЛИОНЕ ЗА МИГРАНТЕ, А САДА ПЕРУ РУКЕ! Оштре реакције политичког врха Бањалуке на закључке СДА

Migranti u Kladuši i Bihaću/ Foto D. Pozderović

Tako, umesto konkretnih rešenja, iz SDA su stigle ozbiljne optužbe i zaključci da rešavanje migrantske krize u BiH opstruiše RS, a čak najavljuju i krivične prijave protiv funkcionera Srpske zbog, kako su naveli, pomaganja u transportu azilanata iz RS prema USK.

Tu su posebno izdvojili ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, jer je izjavio da će se migranti sa područja Srpske prebacivati u Federaciju BiH.

Iz Srpske stiže oštar odgovor na stavove SDA uz poruku da oni pokušaju da donesu nekakve zaključke koji bi optužili zvaničnike Srpske za migrantsku krizu u BiH. To je još jedan u nizu pokušaja fakturisanja svoje višegodišnje nesposobnosti da se nose sa teretom ove krize.

- Za svoju nesposobnost optužuju Republiku Srpsku jer je tako najlakše izbeći odgovornost pred svojim građanima i glasačima na izborima koji neminovno dolaze - izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Lukač je istakao da je SDA do danas naplatila desetine miliona evra za rešavanje migrantske krize od kojih su najmanje koristi imali upravo migranti i lokalne zajednice koje najviše podnose teret. Zato bi SDA trebalo da proveri gde su završili milioni odobreni od EU, kada već nisu stigli do onih kojima su namenjeni.

Međutim, naveo je Lukač, takav zaključak SDA bi inspektore verovatno doveo i do njihovih članova koji su imali pristup tim fondovima.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković kaže takođe da je SDA za rešavanje migrantske krize od međunarodne zajednice dobila milione maraka koje je, po svoj prilici, nenamenski potrošila, te se sada njene optužbe da SNSD i HDZ opstruišu tu oblast graniče sa normalnim.

Nenad Stevandić, predsedvajući Srpskog kluba u PBiH, kaže da BiH snosi teret migrantske krize zbog promašene politike SDA godinama unazad.

- Politika SDA oko migranata je glavni uzrok što danas građani u BiH, a pre svega u Federaciji, imaju problem sa migrantima. Mi ne želimo migrante na području RS i neće biti nikakvih kampova kod nas - poručio je Stevandić.

Nenad Nešić, lider DNS, kaže da koliko je ozbiljan odnos SDA prema migrantskoj krizi vidi se iz izjava ministra bezbednosti BiH Selma Cikotića, člana SDA, gde se podsmeva na tu temu.

- Dok po BiH defiluju migranti i bezbednosno rizična lica ministar priča o kupovini kifli - kaže Nešić.

NA PODRUČJU BiH 10.000 AZILANATA

PREMA zvaničnim podacima institucija BiH, koje su dostavljene Nenadu Nešiću, poslaniku u Parlamentu BiH, samo za šest meseci ove godine u BiH je ušao 6.641 migrant. Procena institucija je da se trenutno na području BiH nalazi blizu 10.000 migranata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)