VOĆE RODNO PODNO MAJEVICE: Održan Sajam šljiva, meda i rakije u Ugljeviku

V. Mitrić

24. 08. 2020. u 17:25

U UGLjEVIKU je, ispred Centra za kulturu „Filip Višnjić“ i u delu njegovog zdanja, održan Sajam šljiva, meda i rakije, u uslovima poštovanja svih epidemioloških mera, koje je propisala lokalna vlast.

ВОЋЕ РОДНО ПОДНО МАЈЕВИЦЕ: Одржан Сајам шљива, меда и ракије у Угљевику

Foto: V. Mitrić

Vasilije Perić, načelnik opštine Ugljevik, koja je pokrovitelj ove sajamske svetkovine, rekao je  da je “cilj lokalne uprave da se poveća paritet i obim proizvodnje voća i proizvoda od voća, pčelarstva kao i drugih radinosti koje su zastupljene na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji pod Majevicom“.

- Važno je da je ovo bila berićetna godina za šljivu u našem zavičaju – kaže Perić.

Foto: V. Mitrić

-  Procena je da je na tržište Evropske unije izvezeno više od 2.500 tona tog voća.Poznato je da je opština Ugljevik najveći izvoznik na prostoru Republike Srpske, gde je lokalna vlast poklonila voćarima više od pola miliona sadnica.

U Ugljevičkom kraju je, po Perićevim rečima, „dovoljan broj hladnjača u kojima se čuvaju sorte voća koje dalje idu na strana tržišta. 

- Svih proteklih godina rešili smo pitanja putne infrastrukture i  vodosnabevanja u ruralnim sredinama, jer smo svesni da su sela najzdravije sredine  i naš cilj je da očuvamo stanovnike na ovim prostorima - naglašava Perić i dodaje da će, u ovoj  godini, opština dati za podsitcaj  privreder i poljorpivrede  500.000 KM.

Foto: V. Mitrić

Dragiša Jovanović iz sela Titnjevca, jedan je od najvećih izlagača na ovogodišnjem sajmu. Ovaj podmajevički domaćin pod voćem ima 16 hektara.

- Bez evropskog tržišta ne bismo mogli opstati, a kod nas šljiva brže rađa, nego u Srbiji jer su povoljniji klimatski uslovi, ovogodišnji prinosi su dobri a zadovoljni smo prodajom - rekao je Jovanović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)