NOVOSTI ISTRAŽUJU: Kako će izgledati početak školske godine, najviše 15 đaka, časovi 30 minuta

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 08. 2020. u 09:35

ŠKOLSKA godina u Republici Srpskoj počeće 1. septembra sa đacima u školskim klupama. Potvrda ovoga je stigla i juče iz Instituta za javno zdravstvo RS.

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Како ће изгледати почетак школске године, највише 15 ђака, часови 30 минута

Foto: D. Pozderović

- Dostavili smo preporuke Ministarstvu prosvete i kulture RS i očekujemo da od početka nove školske godine deca sednu u klupe - rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Istovremeno, iz Ministartsva prosvete su poručili da će početkom naredne sedmice predložiti Vladi RS model organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama u školskoj 2020/2021.

Ministarka prosvete i kulture RS Natalija Trivić kaže za "Novosti" da je neposredni kontakt nastavnika i učenika, kao i među vršnjacima, veoma važan za socijalizaciju učenika.

- Prema našim saznanjima, i zemlje iz okruženja, ali i Evrope, zagovaraju i primeniće model vraćanja učenika u školske klupe uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera - naglasila je Trivićeva.

Kada se govori o samom modelu održavanja nastave, prema nezvaničnim informcijama, institucije RS su najbliže rešenju da se odeljenja podele na po maksimalnih 15 učenika ili čak i manja, zavisno od broja đaka u odeljenju, i da odlaze na nastavu u dve mini-smene. Časovi će trajati po pola sata. U praksi to znači da jedno odeljene bude podeljeno u dva manja. Deo bi išao, primera radi, na nastavu u 7.30, a drugi deo bi dolazio u školu nakon što prvi odslušaju sve časove za taj dan. Pored organizovanja manjih odeljenja, đaci i zaposleni u školama će morati da nose maske.

Foto: Vlada RS

Natalija Trivić

Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, kaže za "Novosti" da je cilj da sva deca idu u školu svakog dana.

- Mi smo spremni i za kombinovanu nastavu ukoliko epidemija korone to bude diktirala. Na prvom mestu je zdravlje i dece i prosvetnih radnika i zbog toga se gleda na svaki aspekt nastave - pojašnjava Damjanović.

On kaže da očekuje i maksimalnu saradnju roditelja sa školama i direktorima kako bi čitav proces organizovanja nastave prošao lakše, a mnogi detalji oko organizovanja nastave će se rešavati u hodu i zavisno od epidemije virusa korona..

Roditelji kažu da ne znaju kako će izgledati nastava u doba korone, ali podržavaju da se deca vrate u klupe.

- Deca koja su na početku osnovnog školovanja biće dosta pogođena kraćom nastavom i novim modelom školovanja, jer im je ovo temelj za dalje školovanje. Ni sama ne znam šta da očekujem - kaže za naš list Banjalučanka Vesna M.

Kada se govori o prosvetnim radnicima, njih oko 17.500 u RS je spremno da se vrati u učionice 187 osnovnih i 88 srednjih škola. Oni će da uče oko 120.000 đaka u RS po novom programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024