PROŠLE GODINE BIO NA PROSLAVI „BITKE NA SUTJESCI“: Umro vajar Miodrag Živković (93), tvorac Spomenika na Tjentištu

R.Milović

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 08:59

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ БИО НА ПРОСЛАВИ „БИТКЕ НА СУТЈЕСЦИ“: Умро вајар Миодраг Живковић (93), творац Споменика на Тјентишту

Foto: R.M.

TVORAC Spomenika na Tjentištu, vajar Miodrag Živković, preminuo je u Beogradu u 93. godini života.

Od Tjentišta se opostio ove godine, na proslavi 77. godišnjice „Bitke na Sutjesci“.

Došao je u društvu sa pukovnikom avijacije Zdenkom Duplančićem, borcem Prve proleterske brigade, rodom iz Splita sa stalnim prebivalištem u Beogradu i predsednikom Udruženja boraca koja neguje uspomenu na „Prvu proletersku NOU brigadu“ u Beogradu.

Sa tugom u srcu, vest o smrti vajara Živkovića primljena je u NP“Sutjeska“ na Tjentištu.

- Ostaće večno u našim srcima. Divan čovek. Uputili smo saučešće, a očekujemo odgovor iz Beograda, kada će se i kako organizovati sahrana dragog nam prijatelja. Lepo smo se družili i ovog jula na proslavi 77. godišnjice Bitke na Sutjesci. Zavisno od „ogovora iz Beograd - spremni smo biti na sahrani dragog nam Miodraga-kaže za „Novosti“ Dejan Pavlović direktor NP“Sutjeska“.

Osim monumentalnog spomenika na Tjentištu, posvećenom proboju partizana u Petoj neprijateljskoj ofanzivi iz 1943. godine, poznatijoj kao „bitka za ranjenike“, koja je na širem prostoru oko reke Sutjeske okružene Zelengorom, Maglićem i Volujakaom, trajala punih mesec dana, Živković je tvorac i brojnih drugih spomenika. Među najpoznatije spadaju, „Spomenik hrabrima“ u Ostri kod Čačka, pa Spomen kosturnice na Kadinjači i Gonarcu u Italiji, ali i brojni drugi u gradovima Republike Srpske i distriktu Brčko, posvećene borcima Republike Srpske, koji su poginuli u minulom ratu u BiH.

                                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vojvoda Moracki

03.08.2020. 13:52

"Bitka za ranjenike" je bila tokom IV neprijateljske ofanzive na Neretvi. Molim novinara koji pise tekst da ne cita Wikipediju nego knjige. Dakle, "Bitka za ranjenike" je Neretva - iste, 1943. godine samo u zimu.