NIKAD LOŠIJA GODINA: U Modriči održan deseti jubilarni Sajam meda

Vid Blagojević

28. 07. 2020. u 15:13

Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Modriče organizovalo je deseti sajam meda i pčelarskih proizvoda na kome je učešće uzelo 12 izlagača iz Modriče, Šamca i Petrova. Zbog pandemije korona virusa na manifestaciji su učestvovali pčelari koji su bili deo projekta „Teglica čiste prirode“ koji je finansirala UNDP-i.

НИКАД ЛОШИЈА ГОДИНА: У Модричи одржан десети јубиларни Сајам меда

Foto: Vid Blagojević

- Zbog toga smo išli na manji broj učesnika.U projektu koji smo završili ovom izložbom učestovalo je 20 mladih pečelara iz Modriče. Inače moram reći da je godina podbacila i da smo svi razočarani, Ona koje imao 3 kilograma po košnici  može reći da je uspeo. –zaključio je Mirko Božić predsednik modričkog udruženja pčelara.

 Na modričkom sajmu izlagao je i pčelar iz Petrova sa Ozrena Nebojša Andrić koji se sa suprugom profesionalno bavi pčelarastvom 40 godina.

Foto: Vid Blagojević


- Prinosi su veoma mali, iz 300 košnica gotovo neću imati ništa. Izvuće me drugi pčelinji prozivodi poput polena, matične mleči, a registrovan sam u Reprocentru RS za proizvodnju matica. Tako da će se nekako preživeti. Ove manifestacije su veoma bitne za nas pčelare jer se ovde dogovaramo kako prevazići sve probleme pčelarenja – naglašava Andrić.

Foto: Vid Blagojević


Porodica Mirka Janković iz Modriče je jedna od najpoznatijih pčelarskih porodica u regionu. Oni su od pčelarstva napravili malu porodičnu fabriku slatkih proizvoda od meda.


- Prolećna ispaša je bila i Bože pomozi, ali bagrem i lipa su podbacili. Mi se moramo prema našim kupcima odnositi korektno i zato nećemo podizati cenu iako se neki već to uradili. Takođe moram reći da po marketima ima mnogo lažnog meda, jer je nemoguće proizvesti kilogram meda za 5 maraka. – upozorava Janković sve ljubitelje pravog prirodnog meda.

Foto: Vid Blagojević


Sajam je obišao i Mladen Krekić načelnik opštine Modriča kome su se pčelari požalili na lošu godinu. Kako je rečno mali broj je košnica u kojima je bilo makismalno 3 kilograma meda.

Foto: Vid Blagojević

Udruženje pčelara „Bagrem“ iz Modriče broji oko 80 članova sa 4.500 pčelinjih društava, što je za oko 2 hiljade manje u odnosu na prošlu godinu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri