KOSI DEDA MIĆO, A RADOVAN PRIPOMAŽE: Na livadi Gvozna iznad Kalinovika, spala kosidba na dva nejaka

R. Milović

27. 07. 2020. u 14:02

NA 1.100 metara nadmorske visine, trave u livadi Gvozna iznad Kalinovika, ove godine, za razliku od nekih ranijih, nema ni za dobre mobe kosaca.

КОСИ ДЕДА МИЋО, А РАДОВАН ПРИПОМАЖЕ: На ливади Гвозна изнад Калиновика, спала косидба на два нејака

Foto: R. M.

-A i da ima trave, mobe ne bi čovek sakupio ni u zdravo- normalnim uslovima, a kamo li sada u vreme epidemije virusa korona. Sela su ovde odavno opustela, a rodbina iz dijaspore, makar se pod tim podrazumevala Srbija i Crna Gore, nema sada ni za „leka“. Ja i unuk Radovan (5) sa ukupno blizu 80 godina, u proseku sa 40, podrazumevalo bi se da smo u punoj snazi. Ne prija nam taj naziv „dva nejaka“, jer stojički, da ne kažem momački kosimo po onoj iz pesme „kosi tata, kosim ja, kosili smo obadva…“, kuraži sebe i unuka deda Mićo.

Slično se dogada i u Sokocu, sa koscem u pokušaju šestogodišnjim Nikolom Mijatovićem, koji je pre par dana u punoj „ratnoj opremi“, sa kosom i beleđijom osvanuo u „Novostima“.
-Pozdravljam vršnjaka Nikolu i jedva čekam priliku da se na nekoj „Kosijadi“ ovde u Kalinoviku ili kod njega u Sokocu, oprobamo u veštini košenja. A video sam na elektronskoj strani „Novosti“ Nikolu kako se isprsio na Sokocu – deklamuje nejaki Radovan.
Kaže se da Svet na mladim ostaje, ali livade sve više ostaju bez kosaca, mobe i pesme, a sve više se koriste kosilice i prateća mehanizacija za kupljenje i baliranja pokošene trave. Biće tako sve dok sela ponovo o žive, a kada će, ne zna se.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)