POZITIVNO 11 MEDICINARA IZ ZVORNIKA

O. MATAVULj

23. 07. 2020. u 06:10

U REPUBLICI Srpskoj virusom korona zaražene su još 134 osobe, što je novi negativni rekord po broju zaraženih u jednom danu.

ПОЗИТИВНО 11 МЕДИЦИНАРА  ИЗ ЗВОРНИКА

Foto D. Pozderović

Kako je saopštio Institut za javno zdravstvo RS od poslednjeg izveštaja testirane su 653 osobe, a pozitivno je 68 muškaraca i 66 žena.

- Od toga je 37 osoba mlađe, 82 srednje i 15 starije životne dobi. Najviše novozaraženih je iz Banjaluke i to 20, sledi Zvornik sa 17, Trebinje 11, deset osoba je iz Foče, po devet iz Bijeljine i Istočne Ilidže, sedam iz Višegrada... - navodi se u saopštenju.
Veoma teška situacija je u Zvorniku, gde je virus korona potvrđen kod 11 zaposlenih. Zaražen je direktor Opšte bolnice Ilija Popović, dva lekara, šest medicinskih sestara i dva nemedicinska radnika.

Foto D. Pozderović

- Svi zaraženi radnici bolnice dolazili su u kontakt sa virusom tokom pružanja medicinskih usluga, dok je kod direktora bolnice, najverovatnije, u pitanju porodični kontakt - saopšteno je iz bolnice.

Ilić se nalazi u kućnoj izolaciji, a za to vreme rukovođenje bolnicom preuzeli su zamenik direktora Nataša Ivanović, kao i pomoćnik direktora Branislav Perić. U bolnici navode i da su svi rizični kontakti, u saradnji sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Zvornik, izolovani i stavljeni pod pojačan nadzor.

ZARAŽEN I GLAVNI TUŽILAC

VIRUSOM korona zaražen je i Mahmut Švraka (na slici), glavni tužilac Republičkog javnog tužilaštva RS i član VSTS BiH. Zbog toga je odložena sednica VSTS, budući da je Švraka bio u kontaktu sa više članova, koji su poslati u izolaciju i svi će biti testirani. Švraka nema nikakve simptome, a VSTS se vraća na režim rada iz perioda mart-april.

Foto Oslobođenje

- U bolnici nije došlo do širenja virusa među osobljem, tako da su navedeni slučajevi uglavnom izolovani gde je do zaraze došlo samo kod jednog radnika odeljenja, odnosno službe usled kontakta sa zaraženim pacijentima - navode u zvorničkoj bolnici.

Iako su pod velikim pritiskom, izazvanim većim prilivom pacijenata obolelih od kovida 19, u bolnici navode da se uspešno organizuje rad svih službi. Osoblje je organizovano u timove koji se periodično menjaju, kako bi se smanjio kontakt među zaposlenima.
- Medicinskog osoblja i zaštitne opreme ima dovoljno tako da rad bolnice nije ugrožen - navode u Opštoj bolnici u Zvorniku, apelujući da stanovništvo bude odgovorno i da poštuje propisane mere zaštite.
Od početka pandemije u Srpskoj je zaraženo ukupno 3.898 ljudi. Preminulo je 149 osoba, a oporavilo se njih 1.916. Trenutno je hospitalizovano 249 pacijenata, od čega 59 u UKC RS i 190 u opštim bolnicama. Pod zdravstvenim nadzorom je 4.050 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)