Novi respiratori za bolnice u Srpskoj: Elektroprivreda donirala 10 aparata

Novosti online / S. M.

06. 07. 2020. u 12:42

U Trebinju je danas izvršena primopredaja 10 respiratora za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj koje je donirala "Elektroprivreda Republike Srpske", a kojoj je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Нови респиратори за болнице у Српској: Електропривреда донирала 10 апарата

Foto: SRNA

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović rekao je da je ovo preduzeće za nabavku respiratora izdvojilo 461.000 KM.

-Smatrali smo već na samom početku epidemije virusa korona da je važno da “Elektroprivreda” bude socijalno osetljiva i da učestvuje u pomoći zdravstvenom sistemu RS, rekao je Petrović novinarima.

On je istakao da su uz pomoć Slavena Ristića koji je započeo akciju nabavke respiratora za Republiku Srpsku i posredstvom Crvenog krsta iz Bijeljine uspeli tek danas, nakon puna tri meseca, da realizuju isporuku ovih respiratora u Trebinje.

-Naravno, da nije bilo diplomatskih veza srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika pitanje je da li bi to bilo i danas. Sreća pa nam nisu bili u zdravstvenom sistemu nedostajući respiratori, ali ovo će sigurno značiti zdravstvenom sistemu Republike Srpske, rekao je Petrović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, zahvalio je "Elektroprivredi Republike Srpske", ali i svim društveno odgovornim kompanijama koje su omogućile da se dođe do ove značajne medicinske opreme.

-Ovo samo predstavlja nastavak naših daljih aktivnosti u smislu jačanja kapaciteta kada je reč o opremi bolnica u RS s obzirom na to da ćemo se pripremati i za sezonu oktobar-april naredne godine. Tada očekujemo porast broja lica koja će imati potrebu za respiratorima, budući da ćemo imati udruženo verovatno delovanje virusa gripa i virusa korona, rekao je Šeranić.

On je napomenuo da su i poslednji dani pokazali koliko je virus korona nepredvidiv, istakavši da se pretpostavke da će ljeto da pomogne u tome da se smanji širenje virusa nije pokazalo na delu, dodavši da svaki dan i svaki period može da uslovi porast broja pacijenata.

-Kao što ste, nažalost, imali ovde u istočnoj Hercegovini, kada je upravo širenje virusa u jednoj od firmi ovde na području Hercegovine uslovilo porast broja lica zaraženih u Ljubinju i Bileći, čime su kapaciteti bolnice u Trebinju bili popunjeni. Onda smo došli u priliku da reorganizacijom upućujemo dalje pacijente prema bolnici u Foči, čime smo obezbedili potrebnu zdravstvenu zaštitu za ljude sa ovog područja, rekao je Šeranić.

Direktor Bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević zahvalio je u ime svih bolnica u Republici Srpskoj "Elektroprivredi Republike Srpske" za vrednu donaciju.

-Na ovaj način bolnice u Republici Srpskoj dobile su najbolju i najkvalitetniju moguću opremu, zdravstveni radnici opremu na kojoj će sigurno moći jako dobro da rade, a naši osiguranici još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, rekao je Milivojević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu