MIŠEVI UNIŠTAVAJU PŠENICU: Najezda glodara na semberskim poljima pravi veliku štetu ratarima

B.Milošević

18. 03. 2024. u 06:00

REKORDNO visoke temperature u januaru i februaru, bez mrazeva i padavina, donele su semberskim ratarima, već na startu sezone, nove nevolje koje nisu očekivali ni najveći pesimisti. Pored nedostatka vlage za normalan razvoj pšenice, na parcelama sa ovim usevom sad "miševi kolo vode"

МИШЕВИ УНИШТАВАЈУ ПШЕНИЦУ: Најезда глодара на семберским пољима прави велику штету ратарима

Foto: B. Milošević

Glodari, bukvalno, uništavaju mlade biljke i gotovo da nema načina da im se stane u kraj. Ne postoji mehanizovano tretiranje, pa ratari ručno stavljaju razne mamce u vidu tretirane zrnaste hrane na devastirana mesta koja podsećaju na Mesečevu površinu, ali miševi, gotovo da ne reaguju na ovu "ponudu" ratara i nastavljaju sa "žetvom" pšenice.

Radmila Nešković, stručni saradnik za ratarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede RS, kaže da se ponavlja situacija od pre nekoliko godina, kada je proleće bilo sušno, ali nije ni približno bilo ovoliko napasnika i ovolika šteta.

U toku prolećna prihrana useva

U TOKU je prolećna prihrana useva azotnim đubrivima, i samo bi veće količine padavina donekle popravile situaciju - prvo da pripomogne rast pšenice, i drugo da kiša na prirodan način istera glodare sa njihovog staništa, ukazuje Radmila Nešković.

- Razumljiva je pojava glodara i njihovo razmnožavanje u ovakvim uslovima, bez mraza, padavina i sa visokim temperaturama u zimskom periodu. Iako poljoprivrednici pribegavaju njihovom uništavanju,evidentno je da je već pričinjena ogromna šteta na parcelama sa pšenicom koja je u fazi bokorenja - kaže Neškovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024