UHAPŠENI RANKO DEBEVEC I OSMAN MEHMEDAGIĆ OSMICA: SIPA u Sarajevu privela predsednika suda BiH i bivšeg direktpora OBA

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 12. 2023. u 06:00

U SARAJEVU su juče uhapšeni predsednik Suda BiH Ranko Debevec i bivši direktor OBA Osman Mehmedagić Osmica, potvrdio je za "Novosti" ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić. Hapšenja su izvršili pripadnici državne agencije SIPA.

УХАПШЕНИ РАНКО ДЕБЕВЕЦ И ОСМАН МЕХМЕДАГИЋ ОСМИЦА: СИПА у Сарајеву привела председника суда БиХ и бившег директпора ОБА

Foto: Normala.ba

- Njima se stavlja na teret krivično delo zloupotreba službenog položaja i ova akcija je još jednom pokazala da nema nedodirljivih i da će svi koji su se ogrešili o zakon biti procesuirani - rekao je Nešić i poručio da ne želi izlaziti u javnost sa više detalja da ne bi ugrozio istragu i proces protiv navedenih lica.

Inače, Mehmedagić i Debevec već su pre par godina dovođeni zajedno u vezu sa nekoliko afera, a jedna od njih je bila i nezakonito prisluškivanje u BiH. Debevec je bio pod istragom i da se sastajao sa Mehmedagićem kada je Tužilaštvo BiH protiv Osmice podiglo optužnicu. Osim zbog kontakta sa Mehmedagićem, Debevec je bio tužen i zbog prikrivanja imovine u Španiji.

Međutim, Debevec nije kažnjen jer je prilikom odlučivanja o njegovom slučaju jedan od članova Drugostepene komisije izuzeo mišljenje, dok su dva člana, procenila da Debevec "nije narušio ugled pravosuđa" tokom kontakta sa tada optuženim Mehmedagićem.

Ranije su, podsećamo, zbog neprimerenih kontakata razrešena dvojica glavnih državnih tužilaca - Goran Salihović i Milorad Barašin. U slučaju Debevec, međutim, nije utrvđena odgovornost. Osim toga, Debevec nije pozvan na odgovornost ni za prijavljivanje imovine.

Prijave zbog korupcije

INAČE, Tužilaštvo BiH je pre tri godine primilo anonimnu prijavu protiv Debevca zbog koruptivnih radnji. Od krivičnih dela za koja je anonimno optužen Ranko Debevec, spominje se automobil "mercedes" A-klase, koji je on, navodno, dobio na sumnjiv način, a koji je u vlasništvu "članova njegove šire porodice" i koji je kupljen u auto-kući "Lijanović".

Što se tiče Osmana Mehmedagića Osmice on je godina bio glavni čovek OBA i Stranke demokratske akcije na čijem čelu je Bakir Izetbegović. Nako što je SDA poražena na izborima u BiH prošle godine i ostala bez učešća u vlasti kako na nivou BiH, tako i Federacije BiH, usledila je i smena Mehmedagića sa čela OBA.

Paralelno sa smenom, Mehmedagić je zaradio i američke sankcije koje su pre nekoliko dana "podebljane". Američki Stejt department tako je zabranio ulazak Mehmedagiću u SAD.

- Stejt department javno imenuje Mehmedagića za njegovu umešanost u značajnu korupciju. Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj da bi se obogatio - navodi se u odluci SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!