ŠMITU CILJ DA IZBACI DODIKA IZ POLITIKE? Slede mu neprijatni trenuci - zapretio nemački diplomata

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 09. 2023. u 07:00

VISOKI predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg RS ne priznaje, zapretio je Miloradu Dodiku da mu slede neugodni trenuci, a nakon što je predsednik Republike Srpske poručio da je na teren otišla instrukcija o eventualnom ulasku Nemca u RS i da se odmah deportuje. Šmit je preko medija u Nemačkoj poručio Dodiku da se "vara ako smatra da za njega postoje posebna prava ili posebni propisi".

ШМИТУ ЦИЉ ДА ИЗБАЦИ ДОДИКА ИЗ ПОЛИТИКЕ? Следе му непријатни тренуци - запретио немачки дипломата

Foto: Printskrin/Tviter

- Dakle, Dodik bi trebalo da se pripremi za neke prilično neugodne trenutke - zapretio je Šmit u izjavi za "Frankfurter algemajne cajtung".

On je podsetio i da narednih nekoliko dana i nedelja ima dogovorene sastanke u RS, a posebno u Banjaluci i dodao da ima imunitet i da ne može biti uhapšen!

- Zaštićen sam Bečkom diplomatskom konvencijom i samim tim uživam imunitet. I pored toga Dodik ne bi imao nadležnost da me uhapsi - kaže Šmit.

Milan Blagojević, profesor Ustavnog prava i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da nemački diplomata iznosi pravno neutemeljenu tvrdnju da je "zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom i da uživa imunitet".

- Članom 3 aneksa 10 Dejtonskog mirovnog ugovora strane potpisnice propisale su da će "visokom predstavniku odobriti iste privilegije i imunitete koje uživaju diplomatski agenti po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima". Ključna stvar je da strane ugovornice priznaju diplomatski imunitet samo pod uslovom da se radi o licu koje je visoki predstavnik. Međutim, Šmit nije visoki predstavnik i usled toga nema ni diplomatski imunitet. Jer, da bi ga imao, on bi prethodno morao biti imenovan na tu funkciju relevantnom rezolucijom SB UN, što ovde nije slučaj. Osim toga, Šmit ovde nije došao kao ambasador Nemačke, pa zato ni po tom osnovu ne može uživati zaštitu koju pruža navedena Konvencija o diplomatskim odnosima.

Nakon pretnji upućenih Dodiku, iz Srpske poručuju da Šmit nije birao predsednika RS, pa ga neće ni smenjivati. Šef Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH Sanja Vulić kaže da samo "političko nedonošče" može pretiti legitimno izabranom predsedniku RS, te da "nisu srpski sinovi živote za Srpsku dali da bi nemački turista u mirnom vremenu ponižavao institucije".

- Ići tamo gde nisi dobrodošao mogu samo ljudi bez kulture i poštovanja - ocenila je Vulićeva.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić izjavio je da neće sprovoditi Šmitove odluke.

- Slobodno neka me procesuira i očekujem da se pridružim predsedniku Dodiku.

Inače, pretnje Šmita upućene Dodiku vezuju se za famozna Bonska ovlašćenja koje ima visoki predstavnik u BiH, a koja je u javnoj kritici upućenoj lideru RS pominjala i američka ambasada. Uz to, i bošnjački član Predsedništva BiH Denis Bećirović zatražio je Dodikovu smenu sa čela Srpske, ali i stranke SNSD.

Pomenuta ovlašćenja su ustanovljena decembra 1997. godine na zasedanju Saveta za sprovođenje mir u BiH u Bonu. Ona su usvojena mimo Dejtonskog sporazuma i RS ih nikada nije priznala. Prema njima, visoki predstavnik u BiH može da donosi amandmane na ustave RS i Federacije BiH, donosi zakone i njihove izmene i dopune, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu. Od 1997. godine visoki predstavnici su nametnuli više od 1.000 različitih odluka u BiH. Među odlukama posebno se ističu smene funkcionera RS.

Po "seči" srpskih političara izdvaja se bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun koji je 2004. godine u jednom danu smenio 60 zvaničnika Srpske, pre svega članova tada vladajućeg SDS. Na tapetu su bili i prvi čovek Narodne skupštine i predsednik SDS Dragan Kalinić i ministar policije Zoran Đerić. Zabranjeno je političko delovanje tadašnjem članu Predsedništva BiH Mirku Šaroviću. Ceh su, po Ešdaunovom objašnjenju, platili jer nisu izručili nijednog optuženika za ratne zločine.

Od kada je pre dve godine došao u BiH, Šmit je već u nekoliko navrata primenio Bonska ovlašćenja i nametao izmene zakona na nivou BiH i donosio odluke o finansiranju institucija. Ali, nije kažnjavao zvaničnike zabranom političkog delovanja i smenom sa izabranih funkcija.

EU: Osuđujemo zapaljivu retoriku

ŠEF Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Johan Satler osudio je najavu Dodika da će zabraniti ulazak Šmitu na teritoriju Srpske.

- Visoki predstavnik je imenovani zvaničnik međunarodne zajednice i ima puno pravo da slobodno putuje unutar BiH. Ove izjave ne samo da dalje podstiču podele u BiH, već predstavljaju zapaljivu retoriku koju u svakom slučaju osuđujemo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)