SVI HOĆE U BEZBEDNJAKE : Na Univerzitetu u Banjaluci katedre ostale puste na Poljoprivredi i Rudarstvu

N. LAZUKIĆ

05. 09. 2023. u 13:17

POSLE prvog upisnog roka na Univerzitetu u Banjaluci, slobodnih mesta ima na svim fakultetima, i to čak 1.089, osim na Fakultetu bezbednosnih nauka, gde su sva mesta popunjena već u prvom upisnom roku. Od ukupnog broja mesta, 568 studenata može biti upisano na budžet, 177 na samofinansiranje, 306 stranih i 38 vanrednih studenata.

СВИ ХОЋЕ У БЕЗБЕДЊАКЕ : На Универзитету у Бањалуци катедре остале пусте на Пољопривреди и Рударству

Foto: UNI BL

Kako pojašnjava portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković, kada se poredi stanje upisa u prvom upisnim rokom sa ranijim godinama, broj upisanih je na istom nivou.

- U prvom upisnom roku, najveće interesovanje je bilo za Fakultet bezbednosnih nauka, Elektrotehnički, Akademiju umetnosti, Fakultet fizičkog vaspitanja, Medicinski fakultet, Pravni, Ekonomski, Arhitektonsko-građevinsko geodetski fakultet... Savetujemo buduće studente da biraju studijske programe na kojima ima mesta za školovanje na budžetu - rekao je Stanković za "Novosti".

Posebna novina su studijski programi na engleskom jeziku, koji se izvode na Medicinskom fakultetu.

- Najveći deo slobodnih mesta na Medicinskom fakultetu su upravo mesta za strane studente koji će nastavu slušati na engleskom. Tako, ove godine na studije na engleskom jeziku može biti upisano još 209 studenata - rekao je Stanković i dodao da je plan da se na drugom ciklusu upiše 587 studenata na budžet, 306 na samofinansiranje, 72 stranih i 86 vanrednih studenata.

Prijave za drugi i treći ciklus

REZULTATI prijemnih ispita drugog upisnog roka objaviće se danas i sutra, a upis primljenih kandidata traje od 11. do 15. septembra ove godine. Svakako, u toku su i prijave za upis na drugi i treći ciklus studija na Univerzitetu u Banjaluci.

Prijave za upis na drugi i treći ciklus studija, odnosno master i doktorske studije, moguće su do 6. oktobra.

Kada je reč o trećem ciklusu studija, na Univerzitetu u akademskoj 2023/24. mogu biti upisana 153 studenta.

Poražavajuća je činjenica da su neki studijski programi ostali nepopunjeni. U prvom upisnom roku na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, na studijski program Agrarna ekonomija i ruralni razvoj nije se prijavio nijedan kandidat, dok je smer Animalna proizvodnja upisao samo jedan student, a ostalo je slobodno 14 mesta. Maturante nije privuklo ni to što su sva mesta na tim smerovima na budžetu. Za Rudarski fakultet takođe vlada slabo interesovanje, gde su trenutno upisana samo dva studenta od moguća 52 mesta.

Dekan fakulteta bezbedonosnih nauka Predrag Ćeranić naglasio da nakon završetka školovanja nijedan njihov student nije na birou, da se svi zapošljavaju, što je svakako jedan od razloga zašto su sva mesta za "bezbednjake", i to svih 130, popunjena.

- Bezbednost se proučava na fakultetima u Srpskoj i Srbiji, ali i svetu, i mladi u toj profesiji vide svoju šansu. Prema ugovorima koje imamo sa MUP, svi naši pitomci odlaze na stručno usavršavanje, polažu državni ispit i dobijaju posao u MUP, a neki u SIPI i drugim institucijama - rekao je Ćeranić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona