PRODAJU MAJMUNE I PITONE NA INTERNETU: Cveta crno tržište egzotičnih životinja u BiH

N.Bunić

27. 02. 2023. u 07:30 >> 11:55

IAKO je u BiH zabranjeno držati egzotične životinje, oglasi na kojima se prodaju tropske i zaštićene vrste iz udaljenih delova planete mogu se naći na svakom koraku.

ПРОДАЈУ МАЈМУНЕ И ПИТОНЕ НА ИНТЕРНЕТУ: Цвета црно тржиште егзотичних животиња у БиХ

Foto Shutterstock

 Da postoji crno tržište egzotičnih životinja potvrđuju domaće internet platforme koje su prepune ponuda na kojima se mogu kupiti te vrste. Tako na primer, piton se može dobiti u rasponu cena od 200 do 350 KM, tarantula i za 50 KM, dok je iguana na ceni, i za nju je potrebno izdvojiti 350 KM.

Zakon je jasan - posedovanje ovakvih životinja je zabranjeno u BiH. Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, nije dozvoljeno uzgajati divlje životinje, osim u zoološkim vrtovima ili radi spasavanja pojedinih vrsta.

Novčana kazna za nelegalno držanje tih životinja predviđena je u iznosu od 30 KM do 10.000 KM. Oni koji ih preprodaju kazniće se novčanom kaznom od 200 do 200.000 KM.

Ovo su potvrdili u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

- Zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te vrste i pasmine koje su opasne za život, takođe prodaja egzotičnih životinja nije dozvoljena. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da izdaje dozvole, potvrde i druge akte za uvoz u posebnim slučajevima, uz prethodnu saglasnost nadležnih entitetskih organa ili Brčko distrikta - rekli su u UiO BiH.

NUDE I HRANU ZA ŽIVOTINjE

DA u BiH ima vlasnika egotičnih životinja, potvrđuju i oglasi na domaćim internet platformama na kojima se prodaje hrana za ovakve vrste.

Tako na primer, jedan korisnik prodaje pacove kojima se hrane egzotične životinje, dok drugi prodaje insekte, lateralise kao hranu za egzotične vrste, najčešće gušterove, i to po ceni - 100 komada za 10 KM.

Postavlja se pitanje ko leči ovakve životinje, i da li oni koji ih nelegalno drže mogu da im pruže adekvatnu negu. U jednoj banjalučkoj ambulanti potvrdili su da je držanje egzotičnih životnjinja zabranjeno, ali da stanje na terenu pokazuje da su ova pravila ne poštuju.

- U praksi je stanje mnogo drugačije. Na platformama za prodaju se mogu naći najrazličitije vrste reptila, ptica, veverica, paukova čak i majmuna. Mi u ambulanti nemamo pacijente koje spadaju u zaštićene egzotične životinje - rekli su u ovoj veterinarskoj ambulanti.

Prema podacima UIO, u toku 2023. u BiH nije bilo uvoza tropskih vrsta životinja zakonskim, legalnim putem, ali jeste ranijih godina.

- U 2022. BiH je uvezla činčile i lemure, godinu ranije uvezene su dve dvogrbe kamile, dva majmuna vrste buff checked gibbon. U toku 2020. u BiH je stigao veliki stepski soko, 2019. uvezeni su bengalski tigar, sibirski tigar, berberska ovca, klokani i patagonijska mara - naveli su u UIO.

U BiH su prema podacima UIO došli i kraljevi životinja - lavovi. U 2018. uvezeni su dva afrička lava, mužijak i ženka.

U UIO nisu naveli gde su završile ove vrste, a pretpostavlja se da su nastanjeni u nekom od zooloških vrtova. U Sarajevu je jedini zoo park ovakve vrste u BiH.


 


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)