DODIK PORUČUJE: Vučić jedini uspeo da pitanje KiM vrati u fokus

Novosti online

24. 01. 2023. u 17:50

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je gostujući u emisiji Aktuelno, na programu RTRS-a, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosmeta iz jedne gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja.

ДОДИК ПОРУЧУЈЕ: Вучић једини успео да питање КиМ врати у фокус

Milorad Dodik, Foto Tanjug

Dodik kaže da je teška pozicija Vučića, ali da dobro radi.

- Vučić pokušava da okupi sve i da vodi javni dijalog. Ključni problem gubitka tzv. Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak, kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja Ujedinjenih nacija prebace u okvire Evropske unije. Već tada je obezbeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status tzv. Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim - istakao je Dodik.

S druge strane, kaže on razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji kako ističe, prihvataju tzv. Kosovo ide za tim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.

- Zato danas Srbe tretiraju na severu Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspevaju neke stvari da reše, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto hteli da završe, s pretnjama, kako oni to jedino znaju - rekao Dodik u emisiji Aktuelno.

Dodaje i da su pojačane pretnje od strane Zapada i vidi se ojačana pozicija Nemačke.

- Nemačka koja je antisrpska na tom prostoru Balkana... Ona je uvek bila antisrpska, nije bila racionalna, realna i uvek je bila protiv Srba. Tako je i u ovom slučaju vezano za tzv. Kosovo - rekao je Dodik.

Dodik navodi da je u svakom slučaju danas vidljivo da se ne drži do dogovora, do sporazuma.

- Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posledice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posledice - kaže Dodik.

Ponovio je da bi posledice mogle da promene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za same Srbe.

- Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, "ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno". A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno - naveo je Dodik.

Istakao je da ako se odbija francusko - nemački plan, onda to mora kako kaže da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u celini.

Takođe, ako ga prihvatamo onda to treba svi da uradimo.

- Srbija ne treba nikad da prizna tzv. Kosovo i nikad ne treba da popusti u bilo kakvim nastojanjima. Možda će Srbija u nekom istorijskom trenutku morati da izgubi, kao što je u ovom trenutku značajno izgubila suverenitet na ovom prostoru, ali samo priznanje je definitivno i ono ne mora da bude stavljeno na stranu - kazao je Dodik.

Zato sada, objašnjava Dodik, zapadnjaci neće da kažu priznajte tzv. Kosovo, nego kažu nemojte ga osporavati.

- Mora da se naučimo da svi ti ambasadori i izaslanici imaju svoje karijere i oni žele da uspeju, šta njima smeta Kosmet, zašto Nemcima smeta Kosmet?!

Kada se govori o Zajednici srpskih opština, Dodik napominje da je dobro što pričaju o Republici Srpskoj, međutim Albanci često kažu da ne žele Republiku Srpsku na teritoriji Kosmeta.

- To je baš dobro što tako govore, to će jednog dana i biti Republika Srpska. Mislim to u suštinskom značaju. Eto zvaće se Zajednica srpskih opština, imaće izvršne funkcije vlasti kao što ima Srpska, specijalne odnose sa Srbijom kao što ima Republika Srpska. To je njima problem i sva priča je u tome - zaključuje Dodik.

(RTRS)

BONUS VIDEO: MORBIDNA REKLAMA U PRIŠTINI: Kako Kurtijevi mediji pozivaju na bojkot srpskih proizvoda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (98)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024