BEZ ČLANSTVA U NATO DOK SE SRPSKA PITA! Oštre reakcije Republike Srpske nakon posete bošnjačkog člana Severnoatlantskom savezu

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 01. 2023. u 06:30

PRIZIVANjE članstva BiH u NATO od strane bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića je njegov lični stav i tu se završava priča o članstvu BiH u tom vojnom savezu, reakcija je iz Republike Srpske na izjave Bećirovića nakon posete sedištu NATO u Briselu da će učiniti sve "da BiH što pre postane članica NATO".

БЕЗ ЧЛАНСТВА У НАТО ДОК СЕ СРПСКА ПИТА! Оштре реакције Републике Српске након посете бошњачког члана Северноатлантском савезу

Foto: V.Tripić

On je pozvao generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga da što pre poseti BiH.

- Nema ništa od članstva BiH u NATO sve dok se pita Republika Srpska, a pita se i pitaće se - poručio je Milorad Dodik, predsednik RS.

Dodik je dodao i da je Bećirović bio u privatnoj poseti sedištu NATO saveza u Briselu i sve što je tim povodom izjavio ne predstavlja stav PBiH, već njegov lično.

- Zabrinjava činjenica što su se čelnici NATO odlučili za ovakav sastanak, prenebregavajući činjenicu da jedan član Predsedništva ne može iznositi stavove, niti predstavljati BiH ako o tome ne postoji dogovor - naglasio je Dodik.

Foto AP

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da je predložio novi pristup u intenziviranju NATO integracija kroz zajedničku mapu puta, prema kojoj bi se Bosni i Hercegovini mogao uputiti poziv u što kraćem roku, Dodik je istakao da BiH ne ide u NATO integracije i da je to dobro poznat stav Srpske.

- Nikakve mape puta o kojima govori Bećirović nisu prošle Predsedništvo, niti mogu proći. Sve vesti koje iz Brisela šalje bošnjački član Predsedništva verovatno su dobre samo njegovim istomišljenicima. To nisu dobre vesti za BiH, bar dok je u okviru nje Srpska - poručio je predsednik RS.

Srpski član i predsedavajuća PBiH Željka Cvijanović izjavila je da kada je reč o NATO savezu, saradnja nije sporna, ali sve dok je RS protiv članstva, BiH se ne može priključiti NATO.

Bećirović i Stoltenberg, Foto NATO

Nenad Stevandić, predsednik NS RS, poručio je da BiH ne može ući u NATO bez pristanka Parlamenta RS i bez glasa iz Srpske, jer se u Alijansu ulazi uz saglasnost naroda i entiteta.

On je dodao da je Bećiroviću verovatno poznato da je ulazak u NATO pitanje promene Ustava i da se Ustav menja uz saglasnost naroda i entiteta.

- To se ne može učiniti bez saglasnosti srpskog člana i predsedavajućeg PBiH i Narodne skupštine RS - ističe Stevandić.

SMETA IM I ORDEN PUTINU!

NA izjave Bećirovića kako se većinska BiH ograđuje od Dodikove politike i dodele odlikovanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, predsednik RS je odgovorio da je Srpska, a ne BiH, dodelila orden predsedniku Ruske Federacije i da ne zna što bi se iko ograđivao od toga.

- Mi nismo ni rekli da je to orden u ime BiH. Orden ruskom predsedniku nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, već ima isključivo veze sa principijelnom ruskom politikom prema Dejtonskom sporazumu - naglasio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna