PUCA SVAKI 6. BRAK: Sve više parova u Srpskoj odlučuje se na prekid zajedničkog života

N. Bunić

17. 12. 2022. u 08:45

U SRPSKOJ je sve manje sklopljenih brakova, a s druge strane, broj razvoda raste iz godine u godinu.

ПУЦА СВАКИ 6. БРАК: Све више парова у Српској одлучује се на прекид заједничког живота

Arhiva Novosti

Brojni su razlozi zbog kojih se parovi odlučuju na okončanje zajedničkog života, ali ono što zabrinjava je da često nema ni pokušaja da se brak sačuva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih devet meseci ove godine u Srpskoj je sklopljeno 3.388 brakova, dok je u istom periodu bilo 555 razvoda. U 2021. matičari su sklopili 5.286 bračnih zajednica, dok je 868 brakova prekinuto. Te brojke su poražavajuće - čak 16 odsto venčanih u Srpskoj završi razvodom, što dalje znači da svaki šesti brak propadne!

U najvećem gradu Srpske sklopi se najviše bračnih zajednica godišnje, samim tim ima i najviše razvoda. U Centru za socijali rad Banjaluka kažu da su žene te koje najčešće pokreću razvod i to u starosnoj dobi od 30 do 40 godina. Pojašnjavaju da svako pokretanje razvoda prati i postupak pokušaja mirenja parova.

- Ove godine podneta su 232 zahteva za postupak mirenja bračnih parova. Najčešći razlozi koje supružnici navode su nedostatak komunikacije između supružnika, preljuba, nasilje i društvene mreže - naveli su u Centru za socijalni rad i dodali da je broj parova koji odustane od razvoda zanemariv i na taj način sačuva se oko tri braka godišnje.

Aleksandar Milić, Foto printskrin jutjub dnevnick portal

Psiholog Aleksandar Milić kaže da je sebičnost jednog od partnera glavni razlog zbog čega brak doživi krah.

- Tačno je da imamo sve više razvoda, ali i sve manje sklopljenih brakova. U početku zajedničkog života to obično bude skladno, ali dolazi do promena u čoveku, načinu života, okolnostima. Često parovi smanjuju i prekidaju komunikaciju, zbog čega se gubi emotivna povezanost, prekidaju se intimni odnosi. Jedni druge zanemaruju, i posle toga dolazi do preljube, verbalnog, ponekad i fizičkog nasilja, na kraju i razvoda - navodi Milić.

Milić, ipak, navodi jednu pozitivnu stvar - sve je više i bračnih parova koji traže pomoć stručnjaka i idu na bračna savetovališta.

- Dolaze zbog individualnih poteškoća ili problema u zajedničkom životu, ali važno je da žele da očuvaju brak. Ukoliko postoji volja sa obe strane, brak ima dobru šansu da se sačuva. Ali ukoliko imamo psihopatsku ličnost sa jedne strane, koja je egoista, nema empatiju, koja ne uviđa svoje greške, i koja ne mari za porodicu, takva zajednica se ne može sačuvati - kaže Milić.

Ističe da mladi bračni parovi moraju uvažavati jedni druge, ali i povećati nivo tolerancije.

- Moraju uvideti pozitivne strane jednih u drugima, vrednovati ono što njihovi supružnici imaju. Bitno je i da se druže i da izlaze. Ukoliko uvide da postoji problem u braku, važno je da se obrate stručnjaku - ističe Milić.

NAJSTARIJI I NAJMLAĐI

NAJSTARIJI mladoženja u RS u prošloj godini imao je 84 godine, a nevesta 80. Najmlađi mladoženja koji je lane zaključio brak imao je 18 godina, a nevesta 16.

Prosečna starost neveste je 29,2 godine, dok prvi brak u proseku žene zaključuju sa 27,5 godina. Prosečna starost muškarca je 32,3 godine, a prvi brak mladoženje sklapaju u proseku sa 30,4 godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)