SPAS PREVENTIVNI PREGLEDI: Republika Srpska uskoro dobija nove lekove za borbu protiv karcinoma dojke

D. KALINIĆ

03. 11. 2022. u 06:30

PROŠLI mesec je širom sveta poznat po tome što je posvećen prevenciji karcinoma dojke.

СПАС ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕДИ: Република Српска ускоро добија нове лекове за борбу против карцинома дојке

Savez žena obolelih od raka "Iskra", Foto A. Avi

Sa tom opakom bolešću, koja se smatra najčešćim zloćudnim tumorom, bori se sve više žena širom planete, što je prema rečima stručnjaka, nažalost, slučaj i u Srpskoj.

Sa UKC RS poručuju da će uskoro obolelim ženama biti dostupno nekoliko novih lekova, koji će lakše biti upotrebljivi u odnosu na hemoterapiju, u slučajevima gde to bude izvodljivo. Sa inovativnim terapijama, kažu, napravljen je značajan iskorak u lečenju malignih bolesti, jer imaju manje neželjenih efekata.

Načelnica Klinike za onkologiju UKC RS, Zdenka Gojković istakla je da Institut za javno zdravstvo Srpske od 2001. vodi registar obolelih.

- Prema poslednjim podacima, ukupno je bilo 550 novoobolelih od karcinoma dojke, od čega četvoro muškaraca. Naš moto je da je rak izlečiv ukoliko se rano otkrije - naglasila je ona.

Kako kažu iz Saveza žena obolelih od karcinoma dojke "Iskra", prošle godine operisano je od 300 do 400 žena koje su imale taj zdravstveni problem.

- Broj obolelih nažalost se ne smanjuje. Ove godine je malo stagnirao, ali posmatrajući zadnjih par godina on je u porastu - kaže za "Novosti" Verica Tadić, sekretar saveza "Iskra".

Fond zdravstvenog osiguranja RS, u velikoj meri brine i pomaže hrabrim ženama koje biju ovu tešku životnu bitku.

- Kada su u pitanju žene obolele od karcinoma dojke, u potpunosti finansiramo troškove lečenja, uključujući i operativne zahvate rekonstrukcije dojke, što nije slučaj u našem okruženju - kažu u Fondu i dodaju da finansiraju i perike, grudnjake i proteze.

Iz Saveza žena obolelih od raka dojke, poručuju kako je u poslednje vreme svest žena, posebno mladih devojaka o ovom ozbiljnom problemu, znatno porasla.

- Uz pomoć medija i društvenih mreža dosta se priča o tome. Kada čuju šta sve karcinom podrazumeva, malo se i prepadnu pa se jave lekaru i idu na kontrole. Pre se to tajilo i krilo, kao da je bila sramota biti bolestan - kaže Tadićeva.

BORBA SA RAKOM NA ZAVIDNOM NIVOU

VERICA Tadić, sekretar Saveza "Iskra", kaže da je lečenje u RS na zavidnom nivou.

- Zdravstveni sistem je sada daleko uznapredovao u pogledu aparata, lekova i metoda lečenja, ali i stručnosti kadra. Naše udruženje je pre 30 godina otvorilo Centar za dojku na UKC RS, pre se moralo putovati za Kamenicu - priča Tadićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)