BESPLATNI TESTOVI ZA TRUDNICE: Šta donosi novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju u Srpskoj

T. CVIJETIĆ

22. 09. 2022. u 10:40

PRVI put u Srpskoj prenatalni testovi za trudnice biće besplatni.

БЕСПЛАТНИ ТЕСТОВИ ЗА ТРУДНИЦЕ: Шта доноси нови Закон о обавезном здравственом осигурању у Српској

Foto Shutterstock

To je utvrđeno novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju, usvojenom na sednici NS RS, a inicijator tih mera bila je predsednik RS Željka Cvijanović. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje RS su potvrdili da će prvi put buduće majke imati pravo na besplatne prenatalne testove, putem kojih će moći utvrditi da li postoje zdravstveni problemi, koji bi mogli uticati na rađanje zdravog deteta. Ali, pojašnjavaju da će biti potrebno određeno vreme dok se izvrše izmene pravilnika da bi proces zaživeo.

S obzirom na dosadašnje cene tih testova, mnoge trudnice nisu mogle da provere da li postoje potencijalni zdravstveni problemi kod njihove dece.

- Sve pohvale za besplatne testove, to će mnogo olakšati budžet budućim roditeljima, jer su oni inače skuplji od 1.000 KM - kaže trudnica Kristina Kezeć iz Banjaluke.

Majka dvoje dece Vesna Malić iz Doboja ističe da je ovo odlična odluka naše vlade i vetar u leđa svim budućim majkama.

- Zasigurno da će roditelje rasteretiti finansijski, a možda će nekim ženama biti podsticaj da planiraju potomstvo - kaže Vesna.

Tu odluku pozdravilo je i Udruženje "Bebe" iz Trebinja.

PRENATALNA KONTROLA SIGURNIJA

SNEŽANA Misita dodaje da je amniocenteza mnogo stresniji postupak i rezultati se duže čekaju. Prenatalni test je jednostavniji i sigurniji, radi se iz uzorka krvi i sigurna sam da će sve žene koje planiraju majčinstvo biti mnogo mirnije uz tu meru.

- Veliki broj trudnica nije u mogućnosti da plati taj test, a tamo gde postoje indikacije test je neophodan. Od početka trudnoće budući roditelji znaće da li je trudnoća zdrava. Cena tih testova je od 1.000 do 1.600 KM, a ukoliko je blizanačka trudnoća onda još i više - kaže predsednica Udruženja "Bebe" Snežana Misita.

Dragan Todorović, potpresednik Udruženja "Četiri plus RS", pozdravlja ovu prenatalnu meru, koja je sjajna za svaku majku, jer je ta usluga prilično skupa.

- Prenatalni testovi su se pokazali kao odlični, i više nije pravilo da su trudnice od 30 i 40 godina rizične. Svedoci smo da se i kod onih od 20 godina u trudnoći mogu desiti anomalije - rekao je Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)