ISTOČNO SARAJEVO GAS KUPUJE IZ FBIH: Plaćaju grejanje po višoj ceni

M. REGOJE

22. 08. 2022. u 08:27

OD decembra 2021. do aprila 2022. godine stanovnicima Istočnog Sarajeva, koji se greju na prirodni gas, tri puta je stiglo obaveštenje od preduzeća "Sarajevo-gas" a. d. Istočno Sarajevo o poskupljenju.

 ИСТОЧНО САРАЈЕВО ГАС КУПУЈЕ ИЗ ФБИХ: Плаћају грејање по вишој цени

Foto: M. Regoje

Poskupljenje gasa u Istočnom Sarajevu pratilo je poskupljenje u Federaciji BiH, te je tako, u odnosu na cenu koja je važila tokom prvih 11 meseci 2021. godine, cena gasa za potrošače u Istočnom Sarajevu porasla za 51 odsto.

Na informaciju da će doći do poskupljenja i u Republici Srpskoj, direktor preduzeća "Sarajevo-gas a. d." Nedeljko Elek je izjavio da Republika Srpska ima direktni gasni aranžman s Ruskom Federacijom te da gas nije poskupeo.

- Republika Srpska ima direktni gasni aranžman sa Vladom Ruske Federacije i jedino Republika Srpska i Srbija imaju takozvanu naftnu formulu za izračunavanje gasa. Trenutno gas u Republici Srpskoj nije poskupeo. To što je podigla Vlada Federacije, to je njihova poslovna odluka, oni verovatno nemaju tako dobar aranžman sa Rusima. Trenutno cena ostaje ista, a videćemo kretanje na berzi i na svetskom tržištu i putem naftne formule dobićemo ubrzo i novu cenu - rekao je Elek.

Kada je reč o snabdevanju gasom Istočnog Sarajeva Elek je, za "Novosti", izjavio da "Gas-Res" ne snabdeva gasom kompaniju "Sarajevo gas" zbog toga što transportni i distributivni gasovodi do distributivnog sistema ove kompanije prolaze kroz Federaciju BiH i "Sarajevo gas", Istočno Sarajevo je prinuđeno da prirodni gas kupuje od preduzeća iz Federacije BiH.

NOVO POSKUPLjENjE KUCA NA VRATA

VLADA Federacije BiH je na sednici održanoj 14. jula donela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cenu prirodnog gasa, koja iznosi 998 KM za hiljadu standardnih metara kubnih prirodnog gasa. Odluka se primenjuje od 1. jula, a u skladu sa navedenim, povećana je i cena gasa za tarifnu kategoriju Poseban kupac - "Sarajevogas-gas" a. d. Istočno Sarajevo, što znači da će za građene Istočnog Sarajeva već naredni račun biti uvećan.

- Narednih dana je planiran sastanak sa predstavnicima preduzeća iz Federacije i nadamo se da će uredba kojom smo primorani da kupujemo gas od njih biti ukinuta, te da će se, konačno, početi ponašati i delovati tržišno, kao i mi - rekao je Elek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)