TRAŽILI DA SE PONIŠTI ODLUKA: Protest radnika zvorničke "Alumine"

V. N.

30. 07. 2022. u 06:18

RADNICI kompanije "Alumina" iz Zvornika su na protestnom skupu ispred fabrike doneli zaključak kojim traže da Vlada Republike Srpske do ponedeljka poništi odluku o prodaju državnih potraživanja u stečajnoj masi Fabrike glinice "Birač" fočanskoj firmi "Pavgord".

ТРАЖИЛИ ДА СЕ ПОНИШТИ ОДЛУКА: Протест радника зворничке Алумине

Foto Srna

Predsednik Sindikata metalske industrije i rudarstva u kompaniji "Alumina" Radenko Smiljanić rekao je, a što je jedan od zaključaka, da ako prodaja državnih potraživanja nije moguća zbog zakonskih ograničenja i stečajnog postupka nad Fabrikom glinice "Birač", onda bi trebalo da se sve to obustavi dok se ne završi stečajni postupak.

Smiljanić je naglasio da će, ukoliko se ne ispoštuju zaključci sa ovog skupa, i Sindikat i radnici nastaviti sa protestima.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da danima pokušava da stupi u kontakt sa Sindikatom "Alumine", da razgovara, da se vidi gde su problemi, a ne da se nesporazumi rešavaju na ulici. On je, kako je prenela agencija Srna, dodao da treba razgovarati i da, ako ima negde napravljen proceduralni propust da se vidi gde, da se sve vrati na početak i rešava.

Stevanović je naglasio da treba spustiti tenzije, da treba razgovarati, sačuvati radna mesta i proizvodnju, ali i poziciju kompanije "Alumina" na svetskom tržištu.

ROKOVI

Na protestnom skupu govorili su sekretar Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić, predsednik Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza Zvornik Dobrica Kucalović, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović, te predstavnici Sindikata i kompanije "Alumina".

Vlada Republike Srpske donela je odluku da za 43 miliona KM proda potraživanja institucija Srpske od Birča u stečaju preduzeću "Pavgord", a rok za plaćanje je 12. septembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić