DOVOLJNO SERUMA ZA SVE OTROVNICE: Dom zdravlja u Trebinju spreman za najezdu zmija

V. N.

27. 05. 2022. u 06:45

NA teritoriji istočne Hercegovine postoji čak 13 vrsta zmija - otrovnice su poskok, šarka i šargan - a iz Doma zdravlja u Trebinju, iako ovog proleća nije zabeležen nijedan ujed, poručuju da su nabavili dovoljne količine seruma.

ДОВОЉНО СЕРУМА ЗА СВЕ ОТРОВНИЦЕ: Дом здравља у Требињу спреман за најезду змија

Foto: D.Curać

- Svi koje ujede zmija trebalo bi odmah da dođu u Službu hitne medicinske pomoći, ili da sačekaju dolazak saniteta, uz poštovanje saveta lekara - kaže za "Srnu" zamenik direktora DZ dr Radovan Todorović, naglašavajući da je potrebno i odmah podvezati mesto iznad ujeda.


Inače, biolog Mićo Milošević objašnjava da je poskok najzastupljeniji, a narod ga prepoznaje po cikcak šarama na leđima i kožnom izraštaju na nosu, takozvanom rogu. I, najbliži je rod zmijama zvečarkama...


Šarka i šargan - kao ugrožene vrste - nalaze se na visokim planinama, jesu otrovne, ali ne i fatalne za čoveka.


- Zmije su satanizovane u narodu, iako najveći broj vrsta nije opasan, a neophodne su u ekološkom lancu ishrane, jer čiste prirodu od pacova i glodara. Generalno, zmije nisu agresivne i ljude nikada ne napadaju iz čista mira, već samo u samoodbrani, kada smatraju da su ugrožene jer je čovek, najčešće nepažnjom, ugrozio njihovo stanište - zaključuje Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)