NA PAUZI PO BOTOKS! U Republici Srpskoj sve veći broj građana se okreće korekcijama i estetskoj hirurgiji

D. KALINIĆ/S. MIŠLjENOVIĆ

13. 06. 2022. u 07:41

FIZIČKE korekcije postaju sve popularnije kod građana u Srpskoj, a doktori estetske hirurgije imaju pune ruke posle. Ordinacije klinika su pune.

НА ПАУЗИ ПО БОТОКС! У Републици Српској све већи број грађана се окреће корекцијама и естетској хирургији

Foto unsplash

Svakodnevno se izvode razni zahvati od podmlađivanja lica, podizanja grudi, ugradnje novih, uklanjanje viška masnog tkiva, zatezanje kože trbuha. Sve što se radi u svetu dostupno je i za građane u Srpskoj. Cene se, kako tvrde naši sagovornici, nisu menjale već godinama.

Najskuplji zahvat je podizanje i povećanje grudi istovremeno koji košta do 6.000 do 10.000 maraka. Nove, odnosno veće ili manje grudi koštaju od 4.500 do 7.000 KM. Korekcija nosa je od 3.000 do 5.000 KM, a popularni "fejs lifting" ide od 3.000 KM pa do 10.000 KM u zavisnosti na kolikoj regiji lica se izvodi i kojom metodom.

Foto "Fejsbuk"

Abdominalna plastika trbuha je oko 8.000 KM, a povećanje zadnjice u proseku košta 6.000 KM. Popularni tretman botoksom je od 250 do 750 maraka.

Dr Stevo Martić, predsednik Udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju RS (SPRARS), kaže da su 95 odsto pacijenata žene, mada je u poslednje vreme primetno i povećanje broja muških pacijenata.

- Muškarci najčešće dolaze da rade, korekcije ušiju, nosa i kapke. Na terenu je primetno i da pacijenti dolaze svakodnevno, i pauzu za kafu koriste da urade aplikacije filera na licu, podizanje tonusa lica i botoks - kaže dr Martić.

Foto unsplash

Što se tiče kvaliteta rada estetskih hiruga u RS, on kaže da se prate svetski trendovi.

- Materijali koje koristimo su broj jedan u svetu. Opremljenost naših ustanova je najmodernija, kao i stručnost ljudi koji se bave estetskom hirurgijom. U toj oblasti medicine ne zaostajemo za onim što se dešava u svetu - tvrdi dr Martić.

Dr Duško Ivić, specijalista plastične hirurgije, kaže da se u privatnoj praksi najviše rade estetski i kozmetološki zahvati, dok u javnim zdravstvenim ustanovama obično se rade zahvati poput amputacija kod mehaničkih povreda.

- Sada je popularan i "bodi konturing", to je neoperativna metoda kojom se izvlačenjem uklanjaju viškovi masnih naslaga - pojašnjava dr Ivić za "Novosti".

Dr Stevo Martić, Foto Fejsbuk

On kaže da pol i godine više nisu merilo za estetsku hirurgiju kao što su nekada bile, ali dame i dalje prednjače.

- Žene uglavnom rade regiju lica konkretno usne, zatim grudi i trbuha, dok se muškarci uglavnom odlučuju za uši, nos, operacija povećanih grudi i u zadnje vreme za trajno uklanjanje dlaka - pojašnjava dr Ivić.

On kaže da mlađa generacija koja dolazi više bira zahvate iz esteske kozmetologije, dok se starije generacije odlučuju za estetsku hirurgiju, zaključuje naš sagovornik.

PODEBLjANjE

U POSLEDNjE vreme, kaže dr Stevo Martić imaju pacijente koji traže zahvate na polnim organima. - Kod žene se radi o himenoplastici, a kod muškaraca je najčešće to podebljanje polnog organa.

Dr Duško Ivić, Foto DNS

SVE ČEŠĆE SPECIJALIZACIJE

KOLIKO je estetska hirurgija u ekspanziji u RS, najbolje pokazuje podatak, da doktori sve češće kada uzimaju specijalizaciju gledaju da je to plastična hirurghija upravo zbog estetske hirurgije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)