SIVA ZONA CVETA U TURIZMU: Turisti u velikom broju dolaze u grad na Trebišnjici, ali se ne prijavljuju

D. CURAĆ

09. 02. 2022. u 08:12

POČETAK godine i broj turista u gradu Trebinju najavljuje još jednu uspešnu godinu kada je u pitanju ta grana privrede, ali ono što zabrinjava je takozvana siva zona, koja je i dalje veoma izražena u ovom delu Hercegovine.

СИВА ЗОНА ЦВЕТА У ТУРИЗМУ: Туристи у великом броју долазе у град на Требишњици, али се не пријављују

Centar Trebinja, Foto D. Curać

Prema podacima Turističke organizacije grada Trebinja, za novogodišnje i božićne praznike u ovom gradu boravilo je zvanično oko 7.000 turista, ali se veruje da je taj broj daleko veći.

- Ne postoje neki precizni podaci kolika je količina novca bez koga ostanu republički i lokalni budžeti, ali naše procene sa terena su da više od polovine gostiju ostanu neprijavljeni, što u privatnim smeštajnim objektima koji nisu evidentirani, što u evidentiranim koji se prikriju. Generalno ono što se plaća žiralno, to se i prijavljuje.

Ubeđeni smo da to može da bude mnogo bolje - rekao je Žarko Vico iz Turističke organizacije Trebinje.

Paušalna taksa iznosi u privatnom smeštaju za godinu dana po krevetu 30 KM, a boravišna taksa tri marke, koja se obično naplaćuje od gostiju. Međutim, i pored toga što te cene nisu previsoke brojni su oni koji ne registruju svoje smeštajne kapacitete.

- Mi smo pokretali brojne kampanje da se registruju svi oni koji nude smeštajne kapacitete. Paušalna taksa po krevetu koja se plati jednom godišnje, prijave u APIF-u, sve to ne predstavlja neki preveliki trošak, tako da su svi neki preduslovi ispunjeni da Trebinje kao lokalna zajednica može da napravi pomak u tom smeru i da taj deo turističke privrede bude još bolje organizovan - dodao je Vico.

Međutim, izbegavanje registracije i prijava gostiju može predstavljati problem i onima koji to čine. Tako se pred Novu godinu u Trebinju desilo da je stanovnik tog grada izdao "stan na dan" gostima od kojih nije uzeo podatke, a kada je preuzeo ključ od stana u njemu nije našao praktično ništa - od kućnog mobilijara i bele tehnike.

FISKALNI RAČUNI

PROBLEM sive zona može se primetiti i kada su u pitanju prihodi kroz fiskalne kase na području grada Trebinja za vreme novogodišnjih praznika. Tako je prema podacima Poreske uprave RS od 30. decembra 2021. do 6. januara 2022. potrošeno 5,5 miliona KM tek 600.000 više nego u istom periodu lane kada su granice bile zatvorene i skoro i da nije bilo turista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna