PRESUDA NA DORADI: Vrhovni sud RS Miljanu Vujoviću iz Bileće ukinuo kaznu od 15 godina robije

O. MATAVULj

24. 01. 2022. u 08:40

VRHOVNI sud Republike Srpske je ukinuo presudu Miljanu Vujoviću (41) iz Bileće, kojom je osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanja zločinačkog udruženja i teškog ubistva Petra Bajčetića, vlasnika kafića "NN" u istom gradu.

ПРЕСУДА НА ДОРАДИ: Врховни суд РС Миљану Вујовићу из Билеће укинуо казну од 15 година робије

Foto AVAZ

Ovakav epilog je usledio jer je sudsko veće uvažilo žalbu Vujovićevog branioca, advokata Radeta Ćulibrka, te postupak vratilo na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.

- Sud smatra da je izreka prvostepene odluke nerazumljiva i protivrečna razlozima presude. Prihvaćeni su i argumenti kojima smo ukazali na nezakonitost dokaza i povredu prava na odbranu. Suština je u tome da Tužilaštvo izvedenim dokazima nije van svake razumne sumnje dokazalo da je Vujović organizovao zločinačko udruženje, niti da je izvršilac, zbog čaga je ovo školski primer kada se, u nedostatku dokaza, mora doneti oslobađajuća presuda - objašnjava advokat Ćulibrk, naglašavajući da je u sad ukinutoj presudi sud poklonio veru iskazima koje su svedoci dali u istrazi i pod, tvrdi, policijskom prisilom, a ne onom što su rekli pred licem pravde.

Podseća i da očevici ubistva nisu videli lica ubica, jer su nosili "fantomke", te da Vujovićev DNK nije pronađen na mestu zločina, niti na mestu paljevine vozila kojim su ubice pobegle.

Miljan Vujović, Foto MUP RS

U ukinutoj presudi se navodilo da je Vujović u septembru 2016. organizovao zločinačko udruženje za iznude i otmice, a članovi su postali ranije osuđeni Đorđe Radmilović (16 meseci), Srđan Denda (13 meseci), Gavrilo Bjelica (jedna godina) i nepoznata osoba.

Osmislio je, navodno, plan da otmu Bajčetića zbog neraščišćenih odnosa, pa su pripremili "audi a4", "fantomke", crne kombinezone, rotaciona svetla, ukradene tablice, vezice, lance i katance. Plan je bio da Bajčetića presretnu na putu Bileća - Trebinje, ali je došlo do izmene plana, pa su žrtvu sačekali ispred zgrade u Ulici Alekse Šantića, u Bileći. Kada je izašao iz automobila udarili su ga pištoljem u glavu, ali se on opirao i jedan od napadača ga je ranio u podlakticu. Čuvši hitac, iz zgrade je izašao Petrov brat Dragan Bajčetić, koji je dozivao pomoć... U tom metežu, ispaljen je još jedan metak koji je napadnutog pogodio u glavu, pa je podlegao na putu do bolnice. Ubice su potom pobegle i zapalile vozilo...

Vujović je nepune dve godine bio u bekstvu i uhapšen je u Beogradu, dok drugi izvršilac nije otkriven. Po ukidanju presude ipak nije pušten na slobodu, a odbrana je uložila žalbu na produženje pritvora.

ATENTAT?

Vujović je tokom procesa tvrdio da je proces protiv njega montiran, jer je 2016. odbio da učestvuje u planiranju ubistva nekadašnjeg predsednika SDS Vukote Govedarice. To mu je, navodno, nudio upravo Bajčetić, koji je potom ubijen, a kao organizatore je označio lokalne političare...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)