DŽIHADISTA SPREMAO HAOS U BANJALUCI: Radikalna grupa pod vođstvom osuđenog teroriste Fatiha Hasanovića planirala provokacije na Dan Srpske

Srna

18. 01. 2022. u 09:41

BEZBEDNOSNE agencije u BiH imale su informacije da je terorista Fatih Hasanović, koji je za Dan Republike uhapšen u Doboju, nameravao da u Banjaluci 9. januara izazove incidente i provokacije, saznaje "Srpskainfo".

ЏИХАДИСТА СПРЕМАО ХАОС У БАЊАЛУЦИ: Радикална група под вођством осуђеног терористе Фатиха Хасановића планирала провокације на Дан Српске

Srna

Izvor "Srpskeinfo" navodi da je Hasanović označen kao veoma opasna osoba koju prate bezbednosne agencije u Republici Srpskoj, ali i na nivou BiH, te da postoje ozbiljne indicije da se bavi radikalizovanjem Bošnjaka i drugim nedozvoljenim radnjama.

- Postojale su informacije da je nameravao da u Banjaluci 9. januara izazove određene incidente i provokacije i zbog toga se nije smelo dozvoliti da dođe. Radi se o osobi sklonoj da izazove incidente i naruši bezbednosnu situaciju, kaže izvor iz bezbednosnih agencija.

Da je to bilo planirano, dodaje izvor, potvrđuju i ratne zastave sa ljiljanima koje su nađene kod Hasanovića i njegove ekipe koja je kontrolisana na ulazu u Doboju.

Srna

"Srpskainfo" podseća da je Hasanović bio pravosnažno osuđen zbog terorizma, odnosno zbog toga što je išao da ratuje u Siriju, a osim toga bezbednosne agencije imaju informacije da je i dalje veoma aktivan pripadnik vehabijskog pokreta.

Izvor navodi da je Hasanović bio uhapšen i 2015. godine nakon terorističkog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku zbog sumnje da je pomagao Nerdinu Ibriću, koji je tom prilikom ubio jednog policajca, a dvojicu ranio.

Sagovornik "Srpskeinfo" ističe da su postojali veoma ozbiljni dokazi i indicije da su njih dvojica sarađivali i da je Hasanović radikalizovao i nagovorio Ibrića da napadne policijsku stanicu.

FOTO: Prinstskrin

Izvor dodaje da je Ibrić u tom napadu ubijen i da je bilo teško dokazati njegovu povezanost sa Hasanovićem, kojem je nakon hapšenja određen pritvor u kojem je ostao 30 dana, a potom je pušten na slobodu.

- Iako je tada oslobođen, bezbednosne agencije su nastavile pratiti njegovo delovanje kako bi sprečile da se ponovo ne desi situacija slična kao u Zvorniku, navodi izvor.

Dobojska policija je 9. januara zaustavila "mercedes" koji je vozio Muradif Muratović, a u kojem su bili Hasanović, Asim Fazlić iz Kalesije, te Šeherzada Ibrahimović iz Tuzle. Oni su kontrolisani jer je reč o bezbednosno interesantnim osobama.

Hasanović i Fazlić evidentirani su u službenim evidencijama MUP Srpske zbog terorizma i ekstremizma.

Daljom istragom, na jednoj benzinskoj pumpi u Doboju kontrolom automobila "bmv", koji je vozio Eldar Bureković, a u kojem je bio i Ensar Hodžić, policija je pronašla 30 ratnih zastava. Njih dvojica su, takođe, osobe interesantne za službu i poslove bezbednosti.

"Srpskainfo" saznaje da je pod budnim okom policije bila i grupa radikalnih Bošnjaka koja je 9. januara došla u Banjaluku i koja je slike i snimke ispred džamije Ferhadija objavljivala na "Fejsbuk" stranici političkog pokreta "Vjera narod država". 

BONUS VIDEO: 

SRPSKA SLAVI DAN REPUBLIKE: Svečani defile u Banjaluci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet