ODLIKOVANJA Ko su zaslužni građani i institucije Srpske

O.M.

08. 01. 2022. u 13:56

POVODOM obeležavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana republike, predsednica Srpske Željka Cvijanović danas će odlikovati zaslužne pojedince i institucije.

ОДЛИКОВАЊА Ко су заслужни грађани и институције Српске

Biro za odnose s javnošću predsednika Republike Srpske

Dodela odlikovanja zakazana je za 15 časova u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, a odlikovani su...

Ordenom Republike Srpske na lenti:

Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Srbije i Srpske.

Ordenom zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem:

Tadeja Labernik, nekadašnji ambasadora Republike Slovenije u BiH, za rad i izvanredne zasluge, kao i za lični doprinos razvoju političkih, kulturnih i duhovnih veza između Slovenije i Srpske.

Ordenom Karađorđeva zvijezda Republike Srpske I reda:

Mićo Grubor, general - major VRS i Petar Škrbić, general - potpukovnik VRS za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Isti ordenom posthumno je odlikovan prof.dr Milovan Milutinović, pukovnik VRS, a odlikovanje će preuzeti supruga Vesna i kćerka Jana Milutinović.

Ordenom Njegoša I reda:

za posebne zasluge na polju prosvetne delatnosti i aktivnosti kojom se doprinosi opštem napretku i ugledu Republike Srpske odlikujy se četiri srednje škole, koje su obeležile 100 godina postojanja, a to su Gimnazija ”Jovan Dučić” Trebinje, Gimnazija Gradiška, Gimnazija ”Sveti Sava” Prijedor i Tehnička škola ”Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Za priznati javni rad i lične rezultate, zasluge u međunarodnoj saradnji, kao i doprinos u razvoju i jačanju sveukupnih odnosa između Srbije i Srpske odlikovani su i

Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno - informativne agencije (BIA) Srbije i vd direktor Javnog preduzeća ”Pošte Srbije” Zoran Đorđević.

Za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Republike Srpske odlikovan je i general - major VRS Spasoje Orašanin.

Ordenom Njegoša II reda:

Savez sindikata RS, Privredna komora RS, Unija udruženja poslodavaca RC, Muzej RS koji je obeležio 90 godina rada i postojanja, Muzej savremene umetnosti RS, koji obeležava 50 godina postojanja, RK ”Borac m:tel” Banjaluka, koji slavi 70 godina postojanja.

Isti orden za ispoljavanje lične hrabrosti, kao i doprinos u stvaranju i odbrani Srpske odlikovan je Momčilo Prstojević, general - major VRS.

Ordenom Njegoša III reda:

Službeni glasnik RS, KK ”Igokea”, te Marko Đurić, ambasador Srbije u SAD.

Ordenom časti sa zlatnim zracima posthumno je odlikovan prof. dr Zoran Stanković,general - majoa, patolog, predsednik Koordinacionog jela Vlade Srbije za Bujanovac, Preševo i Medveđu i bivši ministra zdravlja i odbrane Republike Srbije.Odlikovanje preuzimaju supruga Marina Stanković, zajedno sa kćerkama Ivom, Inom i unukom Danijelom.

Ordenom Krst Milosrđa, 

za požrtvovanje, hrabrost i dugogodišnji rad u lečenju   pacijenata i veliki doprinos u razvoju zdravstvenog sistema Srpske odlikovani su:

Milka Jandrić, supspecijalista intenzivne terapije, šef Odjeljenja intenzivne medicine za oboljele od virusa korona u Klinici intenzivne medicine za nehiruške grane UKC RS Banja Luka.

Danijel Đekić, supspecijalista endokrinologije u Klinici za unutrašnje bolesti, odjel endokrinologije UKC RS.

Nevenka Hadžibašioglu Klepić, 91-godišnja humanitarka, sarajevski ilegalac u Drugom svetskom ratu, inženjer, žena velikog srca, sa vizijom i dobrim idejama.

Medaljom zasluga za narod:

Studentski centar ”Nikola Tesla”, košarkaški klub invalida ”Vrbas” Banjaluka, kompletna Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpskeprof. dr Siniša Karan, Vojsilav Gligić, Nedeljko Glamočak, Dragoljub Reljić, Zdenka Gojković, Perica Bundalo, Davor Šešić, Milan Petković i Goran Zmijanjac.

Isti orden dodeljuje se Marinku Umičeviću, tehničkom Fabrike obuće ”Bema, Dragi Handanoviću, vajaru i umetniku, Vladimiru Đukanoviću, muzejskom savetniku etnologa i predsedniku Zavičajnog društva ”Zmijanje” Banjaluka, Dragoslavu Šiniku, humanitarcu i donatoru, Marku Maksimoviću, teniseru iz Doboja, osvajaču Juniorskog mastersa ”Tennis Europe U16”.

Za iskazanu hrabrost pri obavljanju dužnosti posthumno su odlikovani policajci Slađenko Tubin iz Prijedora i Vladimir Miko Vujasinović.

Zlatnom medaljom za hrabrost, odlikovan je Željko Milić, bivši pripadnik Specijalne policije Istočna Ilidža, borac prve kategorije, koji je u proteklom odbrambeno - otadžbinskom ratu više puta teško ranjavan.

Plaketa ”Sveti Stefan“, dodeljuje se: 

KK ”Feniks Basket” iz Bijeljine, koji je kroz projekat “Svi imaju jednake šanse”, omogućio kontinuirano bavljenje sportom i za djecu sa teškoćama u razvoju. Zatim Zoranu Đuriću, tekstopiscu i kompozitoru, organizatoru mnogobrojnih festivala i muzičkih koncerata, Robiju Špiglu, predstavniku jevrejskih udruženja koji je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje odnosa između jevrejskog i srpskog naroda, Đorđu Periću, virtuozu na harmonici i pobedniku na više od stotinu muzičkih festivala, kao i davaocima krvi koji su više od 100 puta darovali ovu dragocenu tečnost, a to su Nenad Grbić iz Srpca, Predrag Jugović iz Gradiške, Slobodan Malešević i Branislav Vuković iz Bijeljine, Mile Blagojević iz Zvornika, Milan Mijatović iz Šamca, te Miloš Šljivić iz Pala.

Ista plaketa dodeljuje se najboljim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, u zemlji i inostranstvu, kao i stipendistima Fonda Dr Milan Jelić, a to su:

Rajko Petrović, najmlađi doktor nauka u istoriji Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Radmilo Borovina, Nikola Vidović, Davor Gičevski, Ognjen Bosić, Renato Stopić, Ana Đokić, Jovana Papaz, Marjan Marjanović i Alen Đurić.

Plaketa ”Amblem i zastava Republike Srpske“ dodeljuje se učenicima srednjih škola, osvajačima prvih mesta na Republičkom takmičenju iz raznih oblasti. A to su: Mihailo Bogdanić, Miloš Stojni, Nikola Matić, Rastko Stanković, Stefan Josipović, Miodrag Ostojić, Staša Grabež i Marko Kojić, Spasoje Kukurić, Strahinja Prodanović, Tamara Cvjetković, Andrej Vukoje, Lora Tešić, Nikolina Mijatović, Maja Miloševi i Milana Đaković.

Plaketu ”Palata Republike” dobijaju učenici osnovnih škola, osvajači prvih mesta na republičkim takmičenjima, Aleksandar Vukadinović, Milica Blagojević, Andrej Krčmar, Hristina Babić, Danilo Birčaković, Damjan Urošević, Kalina Čuković, Aleksa Ćirići i Luka Joldžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu