DROGU NABAVLJALI OD KARTELA IZ JUŽNE AMERIKE: U akciji "Transporter" tužilaštvo zatražilo produženje pritvora petorici osumnjičenih

O. MATAVULj

15. 12. 2021. u 07:13

TUŽILAŠTVO BiH za još dva meseca zatražilo je produženje pritvora Bojanu Cvijetiću i četvorici uhapšenih u akciji "Transporter" osumnjičenih za organizovani kriminal i međunarodni šverc kokaina i marihuane.

ДРОГУ НАБАВЉАЛИ ОД КАРТЕЛА ИЗ ЈУЖНЕ АМЕРИКЕ: У акцији Транспортер тужилаштво затражило продужење притвора петорици осумњичених

Sprovođenje uhapšenih u Tužilaštvo BiH, Foto MUP RS

Osim za Cvijetića, nekadašnjeg savetnika Dragana Mektića u Ministarstvu bezbednosti BiH, pritvor je zatražen za Petra Dukića, Aleksandra Nikolića, Sašu Rađevića i Ivana Jurića.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je predlog podnet kako bi se osigurali uslovi za nesmetano sprovođenje istrage i podizanje optužnice.

- Produženje pritvora zatraženo je zbog opasnosti od bekstva osumnjičenih, i opasnosti da bi na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svedoke - rekao je Grubešić.

Dobro upućeni izvor otkriva da se u ovom predmetu pravosuđe nalazi na velikom testu nezavisnosti, budući da svi uključeni u istragu trpe velike pritiske kako bi se osumnjičeni pustili na slobodu.

- Pritisci traju danima i na sve strane se pokušavaju sprovesti određene intervencije.

Nadamo se da će pravosuđe tome odoleti - kaže dobro upućeni izvor.

Oduzeta droga, Foto MUP RS

Na ročištu za pritvor tužilac Dubravko Čampara je istakao da je istraga ugrožena i da zbog toga ne sme odbrani da ustupi sve dokaze kojima raspolaže, već samo one neophodne.

- Nije pronađena sva droga, niti su identifikovani svi osumnjičeni i svedoci. Nakon ročišta u spis ću uložiti deo dokaza koji su istražni organi prikupili, jer se svedoci svakodnevno saslušavaju - rekao je Čampara.

Naglasio je da je grupa imala spreman prevoz za naručenu drogu. Istakao je i da je Cvijetić iz Holandije nabavljao kokain, i da se radi na proširenju istrage o uvozu kokaina iz EU u BiH.

- Već smo prošili istragu za Nikolića koji je sa drugom grupom (uhapšenom u akciji "Storidž 2") prebacivao drogu i oružje u EU. Umesto novca dobijao je kokain koji je prodavao u Hrvatskoj - rekao je Čampara.

Cvijetić je označen kao glavni šraf grupe koja je preko narko-kartela iz Južne Amerike nabavljala na tone kokaina i preko Evrope ga dovozila u BiH. Droga je lagerovana u skladištima firmi u Srpskoj, koje su vlasništvo Cvijetića i Dukića i, prema navodima iz istrage, služile su kao paravan za posao s drogom. Istragom je obuhvaćeno 11 osoba.

Ranije su iz pritvora pušteni suspendovani inspektor MUP RS Mladen Milovanović i Dragan Kresojević, kojima su određene mere zabrane, dok za četvoro uhapšenih pritvor nije ni zatražen.

ODUZETA I SKUPOCENA VOZILA

U AKCIJI "Transporter" zaplenjena su 303 kilograma marihuane, otkrivena u kombiju koji je koristio osumnjičeni Dukić. Ranije je zaplenjeno i 56 kilograma kokaina. Od osumnjičenih je oduzeto 10 skupocenih automobila kao i veliki iznos novca, dok je u pretresu kod Cvijetića otkriven poverljiv dokument (OBA) BiH sa podacima o kriminalnim organizacijama sa Balkana.

APLIKACIJE

OSUMNjIČENI u predmetu "Transporter" uhapšeni su zahvaljujući podacima sa aplikacija "Skaj" i "Anom", koje je Europol dostavio Tužilaštvu BiH. Cvijetić je u komunikaciji preko "Skaja" koristio nadimak Crveni, po uzoru na likove iz filma "Južni vetar" u kome je to ime kralja podzemlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!