GRAĐANI NE VERUJU OPOZICIJI! Šta su pokazali rezultati prevremenih izbora u Prijedoru proteklog vikenda

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 12. 2021. u 08:12

SLAB odaziv birača i izlaznost od 30 odsto na izborima za gradonačelnika Prijedora, a gde je pobedio kandidat SNSD, poruka je naroda opoziciji Srpske da ne rade posao kako treba.

ГРАЂАНИ НЕ ВЕРУЈУ ОПОЗИЦИЈИ! Шта су показали резултати превремених избора у Приједору  протеклог викенда

Jedno od biračkih mesta, Foto SRNA

Građani očigledno ne veruju opoziciji i njihovim obećanjima ni programima koje im nude.

Pre Prijedora, opozicija je potučena i na ponovljenim izborima u Doboju i za kratko vreme vlast u Srpskoj je ponizila opoziciju u dva velika centra i pred opšte izbore pokazala da još uvek ima podršku kod birača, kažu sagovornici "Novosti". Drago Vuković, politički analitičar, kaže da je mala izlaznost pre svega loš znak za političku scenu i indikator nepoverenja građana za politiku ali pre svega opoziciju.

- Građani su upozorili opoziciju na izborima u Prijedoru da im ne veruju i da očekuju mnogo više od njih. Opozicija nije ponudila nove opcije i doživeli su nokaut. Birači su poslali poruku iz Prijedora da u aktulenoj opoziciji ne vide one koji će napraviti bolje stanje u društvu - ističe Vuković i dodaje da je sada na liderima opozicije da pred opšte izbore "očiste" svoje redove.

Vuković kaže da građani pred svake izbore poručuju da hoće da im bude bolje.

- Narod ovu opoziciju ne vidi kao one koji će im ponuditi bolju budućnost - ističe Vuković.

Opozicija Srpske na okupu, Foto AVAZ

Nebojša Vukanović, jedan od uticajnijih opozicionara u Srpskoj, kaže da narod u Prijedoru ne vidi DNS kao deo opozicije, i kada se na to doda da SNSD ima kapilarnu infrastrukturu i sigurne glasače, onda konačni rezultat ne treba da čudi.

- Režim u Srpskoj se može pobediti jedino sa novim ljudima kojim narod veruje. Ne smeju se u opoziciji praviti kompromisi sa ljudima koji imaju razne hipoteke. To odbija glasače što se videlo sada u Prijedoru - pojašnjava Vukanović.

Slobodan Javor, Foto Neavisne Novine

On ističe da opozicija mora stati u jednu kolonu bez pokušaja varanja naroda.

- DNS očigledno smatra da su i dalje velika stranka, ali oni to više nisu. Pocepani su na više delova. Sad su podbacili i u svojoj dojučerašnjoj tvrđavi Prijedoru, a opet bi želeli da budu ključni faktor u opoziciji. To nije realno. Opozicija ima vremena do izbora naredne godine da napravi dobitni tim, ali bez ikakvih ucenjivanja - kaže Vukanović. Srđan Perišić, profesor političkih nauka, kaže da su na izborima u Prijedoru građani kaznili političare malom izlaznošću, jer je u Srpskoj na sceni rijalitizacija politike.

- Sve češće se na političkoj sceni pojavljuju nepristojne stvari. Bivši gradonačelnik Prijedora se povukao zbog kompromitujućih fotografija. To je bio znak građanima da se okrenu bojkotu - kaže Perišić.

JAVORU 13.000 GLASOVA

NA prevremenim izborima za gradonačelnika Prijedora pobedio je kandidat SNSD Slobodan Javor sa 13.076 ili 53,42 odsto glasova, a kandidat koalicije "Za naš Prijedor - DNS - SDS - PDP" Goran Predojević osvojio je 9.965 ili 40,71 odsto glasova birača. Ukupna izlaznost je bila 30 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?