RAT POMINJE SARAJEVO: Dodik najavio nastavak političke bitke za odbranu Srpske

D. M. - S. M.

08. 12. 2021. u 07:00

POLITIČKA borba za Republiku Srpsku nikada nije prestala. Nećemo ratovati čak ni ako budemo napadnuti, već ćemo RS politički odbraniti. A priče o ratu dolaze isključivo iz Sarajeva.

РАТ ПОМИЊЕ САРАЈЕВО: Додик најавио наставак политичке битке за одбрану Српске

Milorad Dodik

Ovu snažnu poruku poslao je u utorak srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ukazujući da je ključna borba bila da se ne promeni Ustav i pored brojnih pokušaja. Dodik je u utorak učestvovao na tribini u Beogradu "Republika Srpska - vraćanje otetih ustavnih nadležnosti", na kojoj su analitičari iz Srpske i Srbije izneli svoje viđenje aktuelnih događaja u BiH.

On je podsetio da je od 2006. počelo zaustavljanje prenosa nadležnosti, da je 56 službenika smenjeno da bi se došlo do navodne saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH:

- Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 odsto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Budžetska stavka u budžetu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 miliona KM, koja realno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač - rekao je Dodik.

On je ukazao i da se gotovo nijedna odluka u Sarajevu nije donela voljom svih u BiH, i poručio da je to nemoguća država. Dodao je i da je napravljena ozbiljna istorijska greška time što je BiH očuvana kao jedna teritorija.

I drugi učesnici skupa upozorili su da je Srpskoj tokom četvrt veka, po sistemu "skuvane žabe", oduzimana jedna po jedna nadležnost i upozorili da je sada na delu pokušaj zadavanja završnog udarca pod devizom "povratka nezavršenim poslovima u Bosni" i "jedinstvenog delovanja SAD i EU".

Šef Predstavništva RS u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da je inicijativa Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Dejtonskom sporazumu jedini put ka uspostavljanju vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost RS u takvoj BiH.

Diplomata Darko Tanasković ocenio je da je nova kampanja intenzivnog, koncentričnog i usredsređenog političkog i propagandno-medijskog pritiska na RS i Srbiju pružila dodatne potvrde o postojanju, već uočene prakse kontinuiranog nasilja koje nad Srbima od osamdesetih sprovodi takozvana međunarodna zajednica. Tanasković je istakao da prevashodno misli na SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, a tek nešto manje izraženo, tu je i Francuska sa svojim satelitima u EU.

- Mora se veoma oštro i argumentovano ići protiv teze da su Srbi ratnički narod, da je to u njihovoj prirodi i da razumeju samo jezik sile.

U PETAK SEDNICA, "DAN D"

KOLEGIJUM Narodne skupštine RS zakazao je za petak posebnu sednicu o vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH. Potpredsednik parlamenta Denis Šulić rekao je da će biti razmatran prenos nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, o pravosudnim institucijama BiH, kao i o prenosu nadležnosti sa RS na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbednosti i Deklaracija o ustavnim principima.

Politikolog, akademik Nenad Kecmanović, ocenio je da ova sednica Srpsku ima istorijski značaj i predstavlja "dan D".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!