TRI ŠKOLE BEZ PRVAKA: Zabrinjavaju podaci o broju učenika u srbačkim selima

O. NIKIČEVIĆ

20. 11. 2021. u 07:13

U SELIMA na području Srpca ubrzano se prazne osnovne škole.

ТРИ ШКОЛЕ БЕЗ ПРВАКА: Забрињавају подаци о броју ученика у србачким селима

Sve manje đaka u klupama, Foto Novosti

Ove jeseni u tri škole nije bilo prvaka, a u četiri područna odeljenja samo po jedan.

Stanje je alarmantno pa će se pred odbornicima SO Srbac, na novembarskom zasedanju, naći Izveštaj o upisu učenika u prve razrede osnovne i srednjih škola srbačke opštine u školskoj 2021/2022. godini.

- Zabrinjavaju podaci o broju prvačića u seoskim područnim školama. Tako, primera radi, u Starom Martincu, Novoj Vesi i Kaocima nema nijednog deteta upisanog u prvi razred, a u Gornjoj Lepenici, Gornjim Srđevićima, Bajincima i Liliću samo po jedan učenik - kaže načelnik Odeljenja za privredu i društvene delatnosti Opštine Srbac Marko Miholjčić.

On dodaje da je ukupan broj prvačića na području Srpca u svih 17 škola 124, što je za 29 manje nego lane.

Miholjčić kaže da je trend pada broja stanovnika, pa samim tim i učenika, veoma izražen u poslednjih 30 godina kada je došlo do zatvaranja pet područnih škola i to u Vlaknici, Bardači, Donjim Srđevićima, Ilićanima i Donjoj Lepenici.

Da bi se ublažile uočene negativne pojave, u julu ove godine u Srpcu je održana tematska sednica SO Srbac na temu "Demografska i pronatalitetna politika u opštini Srbac".

- Lokalna vlast je uvela nekoliko podsticajnih mera za poboljšanje nataliteta. Tako se za prvo i drugo novorođeno dete isplaćuje novčana pomoć od po 250 KM, za treće 400, za četvrto 600, a za peto i svako naredno po 1.000, za šta je u budžetu Opštine planirano ukupno 90.000 maraka - kaže Miholjčić.

PODRŠKA

MARKO Miholjčić dodaje da je mladim bračnim parovima koji žele da grade kuću obezbeđeno po 2.000 KM kao pomoć za kupovinu placa uz oslobađanje komunalnih naknada za gradnju. Uskoro će u Srpcu početi i gradnja novog stambenog objekta sa 20 stanova za mlade bračne parove koji će kvadrat stana plaćati 60 odsto od tržišne cene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)