PREMIJER VIŠKOVIĆ: Čistoća uzorkovanog kiseonika iz UKC Srpske 99,9 odsto - Krivične prijave protiv svih koji su izazivali paniku

O. M.

30. 09. 2021. u 09:59 >> 12:07

NEZAVISNA laboratorijska analiza kiseonika koji se koristi u UKC Republike Srpske pokazala je da se radi o kiseoniku čistoće 99,9 odsto, saopštio je na konferenciji za medije predsednik Vlade RS Radovan Višković.

ПРЕМИЈЕР ВИШКОВИЋ: Чистоћа узоркованог кисеоника из УКЦ Српске 99,9 одсто - Кривичне пријаве против свих који су изазивали панику

Foto: O. M.

On kaže da je uzorkovanje urađeno na dve lokacije i jedan uzorak je imao čistoću 99,9, a drugi 99,92 odsto. Analiza je rađena i u prijedorskoj bolnici, gde je čistoća 99,96 odsto.

- Naloženo je svim bolnicama u Srpskoj da u narednih dan-dva izvrše analizu kiseonika i da to podele s javnošću. Odgovorno tvrdim da sve što je prethodnih dana spinovano ovim pada u vodu. Takozvana afera niti je postojala niti postoji - istakao je Višković.

Naglasio je da oni koji su otvorili ovu aferu "lažu građane", te da će Vlada RS narednih dana pripremiti krivične prijave protiv svih koji su u to bili uključeni.

- Unošenje panike je kažnjivo, a to što su radili je bio zločin protiv javnog zdravlja. Protiv svih koji su izazivali paniku biće podnesene krivične prijave. Tražićemo i nadoknadu štete koja je pričinjena građanima i institucijama - rekao je Višković, dodajući da je analizu kiseonika trebalo da izvrši Agencija za lekove BiH.

Višković je odgovornost za trenutno stanje prebacio na Agenciju za lekove BiH i njenog direktora Aleksandra Zolaka.

- Kakav kiseonik je korišten u prethodnih godinu i po dana? Firma Messer, koja se sada favorizuje, dozvolu je dobila tek u martu ove godine. Koji se kiseonik do tada koristio? Zašto ALM BiH to nije kontrolisala. Nemaju laboratoriju, ništa ne kontrolišu i veruju sertifikatima proizvođača. Tu se radi o čistoj zameni teza, jer ta Agencija ne radi svoj posao. Radite svoj posao, a ako ste nesposobni uzmite kapute i idite kući. ALM BiH je odgovorna za lekove koji se nađu na tržištu. Zašto odgovornost prebacuju na direktore bolnice, premijera, ministre - pitao je Višković, navodeći da će naterati da se formira Agenciju za lekove RS.

Ponovio je da će, preko advokatskog tima, Vlada pregledati izjave svih pojedinaca i ako se proceni da su naneli štetu zdravstvenom sistemu protiv njih će biti podnesene krivične prijave.

- Mi smo u medijima nazivani zločincima, trovačima, kao da je ovo period Drugog svetskog rata, Jasenovca i slično. Prozivali su nas da se ne oglašavamo, a nismo hteli ništa da govorimo dok ne dobijemo rezultate. Zbog toga ćemo tražiti odgovornost svih za izjave koje su prethodnih dana davali u medijima - rekao je Višković.


On kaže da očekuje reakciju ministarke civilnih poslova Bih Ankica Gudeljević, da pravilnik, koji je radna grupa ALM BiH donela 2018. godine, stave van snage jer je neustavan.

- Imaju rok od tri dana da to urade. A mi ćemo, kao Vlada, gledati da obezbedimo kiseonik našim pacijentima i to ćemo i učiniti. Zar pojedincima nije dovoljno ni to što im Uprava za indirektno oporezivanje sav kiseonik pri uvozu vodi pod jednim brojem. Ne postoji medicinski, ni industrijski kiseonik - rekao je Višković, ponavljajući da je cela priča o kiseoniku zapravo spin.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da sramno to što je cela situacija sa problematizovanjem kiseonika dovela do toga da ovo ministarstvo dobija mejlove od uznemirenih porodica pacijenata.

- Koji kiseonik koji koristi bolnica u Sanskom Mostu? Koji koriste druge bolnice u FBiH? Pa svi koristi isti onaj koji se koristi u Srpskoj? Odgovorno tvrdim da se u svim bolnicama u Srpskoj koristi ispravan kiseonik. Moja majka, a možda i vaše majke su lečene tim istim kiseonikom. Sramno je da se to problematizuje na ovakav način. Više puta sam apelovao da se takve stvari ne koriste u političke svrhe. Igrati se emocijama ljudi je sramno! Gde je otišla politička scena u RS kada se na taj način igra emocijama ljudi. To je sramno! - istakao je Šeranić.

Pojasnio je komplikovane procedure oko interventnog uvoza kiseonika, navodeći da ALM BiH nije ponudila adekvatna rešenja, zbog neustavnog pravilnika.

- Kažu mi da se krijem iza skupštine, a ja dva dana tražim kako da ispoštujem procedure. Ne sme se desiti da ijedna bolnica ostane bez kiseonika, bez obzira na procedure. O čemu se ovde uopšte priča? - pitao je vidno uznemireni i iznervirani Šeranić, navodeći da zbog svega dobija pretnje po život svoje porodice i sebe, te da je zbog toga išao u tužilaštvo da to prijavi.

- Smešno je da se smrtnost od virusa korona u Republici Srpskoj dovodi u vezu sa ovim slučajem. Tačno je da je BiH prva po smrtnosti u Evropi, ali za to ima mnogo razloga - istakao je Šeranić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći