SLAVKO MITROVIĆ O IZJAVAMA KRISTIJANA ŠMITA: Šta radi nemački političar u stranoj zemlji?

O. M.

22. 09. 2021. u 16:22

SLAVKO Mitrović, predsednik Političkog saveta SNSD, izjavio je da Kristijan Šmit ne barata činjenicama, pitajući u čijoj službi i što to radi nemački političar u stranoj zemlji.

СЛАВКО МИТРОВИЋ О ИЗЈАВАМА КРИСТИЈАНА ШМИТА: Шта ради немачки политичар у страној земљи?

Foto: Tanjug

Reagujući na intervju koji je Šmit dao za HRT u kojem, između ostalog, rekao: "Vrlo je jasno da me imenovala međunarodna zajednica, da me imenovao Savet zaprovođenje mira. Ja sam u službi, ovde sam, živim. Sve pozivam da barataju činjenicama, a ne svojim poimanjem sveta".

Mitrović kaže da Šmit ima problem sa činjenicama koje su nepobitne:

- Prvo, ne postoji nikakva međunarodna zajednica kao organ bilo koga. Drugo, po međunarodnom Dejtonskom sporazumu u BiH ne postoji funkcija "visoki predstavnik međunarodne zajednice". U BiH može postojati samo visoki predstavnik strana-potpisnica Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska, dok je "republika BiH" prestala postojati u Dejtonu - kaže Mitrović.

Kao treće izdvaja da u Dejtonskom sporazumu ne postoji nikakav savet za implementaciju mira u BiH (PIK).

- Bilo je nekada, do 2000. godine, samoizabrano telo samoizabranih zemalja koje je samo sebe tako nazivalo, ali je i to prestalo postojati pre 20 godina. Samozvani upravni odbor saveta za implementaciju mira nastavio je postojati i nakon toga, isto tako bez utemeljenja u Dejtonskom sporazumu.

Kao četvrto naglašava da je Šmita za visokog predstavnika, pokušala imenovati neformalna grupa zapadnih ambasadora u BiH, čemu se usprotivila ambasada Rusije, a potom i ambasada Kine.

- Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji po Aneksu 10. potvrđuje ime visokog predstavnika kao izbor strana-potpisnica, odbio je imenovati Kristijana Šmita za visokog predstavnika. Svoj glas za Šmita nisu dali SAD, Velika Britanija, Francuska i još 10 članica, čime je odbijen pokušaj njegovog imenovanja od strane pojedinih sarajevskih ambasadora koji su grubo prekršili svoj mandat i Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima - ističe Mitrović.

Naglašava i da je poslednji visoki predstavnik Valentin Incko podnio ostavku, koju je prihvatio Savet bezbjednosti, pa sada ne postoji visoki predstavnik u BiH.

- Gospodin Šmit za sebe kaže da nije diplomata, već političar. Postavlja se pitanje – u čijoj službi je i šta radi njemački političar u stranoj zemlji koji ne "barata činjenicama, već svojim poimanjem svijeta"? - zaključio je Mitrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!