BUDIMO BAR MALO KAO NAŠI PRECI: U Modriči obeležen Dan srpskog jedinstva (FOTO)

V. BLAGOJEVIĆ

15. 09. 2021. u 20:14

U MODRIČI je obeleženo 103 godine od proboja Solunskog fronta i Dan sve srpskog jednistva, slobode i nacionalne zastave.

БУДИМO БAР МAЛO КAO НAШИ ПРEЦИ: У Модричи обележен Дан српског јединства (ФОТО)

Foto: V. Blagojević

Ovom priliko rečeno je, da je srpska vojska na Solunu izvojevala jednu od najvećih pobeda i tako odredila celi tok Prvog svetskog rata. Sa područja Modriče na Solunskom frontu se borilo više od 300 boraca. Mnogi od njih su svoje kosti ostavili u gudurama Albanije, na Ceru, Kajmakčalanu, Solunu. Svezane zastave Repulike Srpske i Srbije simbolizuju jedinstvo srpskog naroda u Modriči i sa današnjeg obeležavanja šalju jasnu poruku „Budimo bar malo kao naši preci“.

U znak sećanja na 15. septembar 1918. godine u organizaciji Opštinsko udruženje solunskih potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca cveće na spomenik Solunskim dobrovoljcima položili su prestavnici Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca, prestavnici Boračke organizacije i opštine Modriča.

Modriča ne zaboravlja junake sa Soluna, pa je izgrađeno spomen obiležje u centralnom parku, formirano je Udruženje potomaka sa ciljem njegovanja uspomena na solunske heroje. Modriča ima skoro u centru grada i ulicu „Solunskih dobrovoljca“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)