ĆIRILICA SE MORA ZAŠTITITI: Poslanički klubovi Narodne skupštine postigli značajan konsenzus

S. M.

11. 09. 2021. u 07:15

NARODNA skupština Republike Srpske razmatraće 15. septembra u Banjaluci na posebnoj sednici Predlog zakona o zaštiti i očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma po hitnom postupku, najavio je predsednik parlamenta Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

ЋИРИЛИЦА СЕ МОРА ЗАШТИТИТИ: Посланички клубови Народне скупштине постигли значајан консензус

Foto Novosti

- Ohrabruju stavovi na temu zaštite srpskog jezika i ćiriličnog pisma koje smo čuli na Kolegijumu - poručio je Čubrilović.

Foto NSRS

Šef Poslaničkog kluba PDP u Narodnoj skupštini RS Perica Bundalo rekao je da ova politička opcija pozdravlja donošenje Predloga zakona o zaštiti i očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma po hitnom postupku, a posebno pozdravlja jedinstvo srpskih partija na ovu temu.

- Mislim da će to popraviti status jezika i pisma jer ćirilica gubi trku sa latinicom u Republici Srpskoj - istakao je Bundalo.

On je rekao da su jezik srpskog naroda i ćirilica vrlo značajni za identitet srpskog naroda na ovom prostoru.

- Naš zajednički cilj i opredeljenje moraju biti zajednička i jedinstvena briga svih nas o jeziku i pismu. Očekujem puno jedinstvo političkih partija iz RS po ovom pitanju - rekao je Bundalo.

Jedinstvo bez pogovora

Šef Poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić smatra da je neupitno postizanje jedinstva između političkih stranaka iz Republike Srpske o predlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

- Ćirilicu moramo zaštititi za buduća pokolenja. Latinica je mnogo zastupljenija na raznim natpisima i to nije dobro - poručio je Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)