VOZAČI, OPREZ! Veliki brat zavodi red na putevima, evo kada počinju da rade novi radari

O. M.

28. 08. 2021. u 07:30

VOZAČI u Banjaluci moraće da "smanje gas" jer od 1. septembra sa radom počinje novi stacionirani radarski sistem u gradu.

ВОЗАЧИ, ОПРЕЗ! Велики брат заводи ред на путевима, ево када почињу да раде нови радари

Foto MUP RS

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je da će svi radari, koji su postavljeni u vidu crnih stubova uz puteve, evidentirati prekršaje koji se odnose na prekoračenje brzine i nepoštovanje zabrane prolaza, odnosno crvenog svetla na semaforu.

- U Banjaluci će sa radom početi devet stacioniranih radara, i to u Krfskoj ulici (Istočni tranzit), ulici Mladena Stojanovića, na Putu srpskih branilaca, raskrsnici Knjaza Miloša i Bulevaru Milutina Milankovića, te na magistralnim putevima u Karanovcu, Zalužanima, Piljagićima, Dragočaju i Zelenom viru - navode u MUP RS.

Pojašnjavaju da radari imaju mogućnost detekcije brzine do 320 km/č u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, kao i crvenog svetla na semaforu. Takođe, prepoznaju registarske oznake na svim vozilima u dolasku i odlasku, a mogu služiti za nadzor i snimanje.

U okviru projekta "Unapređenje bezbednosti saobraćaja" MUP RS je nabavio 100 stacionarnih radara i deset presretača.

- Radari su u postupku postavljanja i instaliranja u celoj Republici Srpskoj. Tako će na području policijske uprave Banjaluka biti postavljeno 25 stacioniranih radara, PU Bijeljina i Doboj po 12, Prijedor deset, Istočno Sarajevo devet, PU Zvornik osam, Trebinje sedam, PU Gradiška i Foča po šest i Mrkonjić Grad pet radara - navodi se u saopštenju MUP RS.

U policiji napominju da je neprilagođena i nepropisna brzina najčešća greška kod svih evidentiranih saobraćajnih nezgoda, a naročito kada su u pitanju nezgode sa poginulima.

- Sve prekršaje koji budu snimljeni stacionarnim radarima sistemom od 1. septembra MUP RS će obrađivati centralizovano, a obaveštenja o počinjenom prekršaju, uz prekršajni nalog, biće dostavljan na kućnu adresu vlasnika vozila - navode u MUP RS, apelujući na građane da poštuju propise.

KAZNE

ZA prekoračenje brzine, u zavisnosti od ograničenja, u BiH su propisane novčane kazne koje se kreću do 400 KM, uz zabranu vožnje i kaznene bodove, koji zavise od toga koliko je brzina prekoračena. Za prolazak na crveno svetlo na semaforu kazna je 100 maraka, uz mesec dana bez vozačke dozvole i jedan kazneni bod.

KAMERE NA 105 LOKACIJA

U SRPSKOJ se ranije krenulo sa instaliranjem video- nadzora na stotinama lokacija u 43 lokalne zajednice. U više od 30 opština nadzor je u funkciji, a samo u Banjaluci kamere su postavljene na 105 lokacija. Snimaju se javne površine, trgovi, parkovi, objekti, mostovi, raskrsnice, parkinzi... Kamere prepoznaju registarske oznake i u slučaju isteka registracije evidentiraju prekršaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći