SVETKOVINE KOČIĆU U ČAST: Banjaluka će narednih dana biti u znaku smotre 56. Kočićevog zbora

O. M.

24. 08. 2021. u 07:13

BANjALUKA je od juče u znaku 56. Kočićevog zbora, smotre u okviru koje će biti priređen bogat kulturni program, kojim će biti evocirano sećanje na najvećeg književnika s ovih prostora.

СВЕТКОВИНЕ КОЧИЋУ У ЧАСТ: Бањалука ће наредних дана бити у знаку смотре 56. Кочићевог збора

Foto Grad Banjaluka

U okviru manifestacije, koju Grad Banjaluka organizuje u čast velikog književnika i narodnog tribuna, u naredni sedam dana biće organizovane izložbe, književne večeri na otvorenom, radionice... Vikend je rezervisan za tradicionalne borbe bikova, koje su planirane za subotu i nedelju 28. i 29. avgusta na zborištu u Stričićima.

Posle promocije Kočićeve nepoznate pripovetke uslediće radionica za decu i odrasle sa veziljom Sanjom Bajić, dok će od 19.00 biti organizovan interaktivni događaj "Kočić među nama - uvijek i zauvijek". U performansu će učestvovati i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. On će sa glumcima Studentskog pozorišta, DIS teatra mladih, učenicima OŠ "Sveti Sava" i mališanima iz Studija "Roda" neobičnim perfomansom oživeti kočićevski duh i podsetiti na važnost očuvanja vrednosti za koje se Kočić borio.

Veče satire, kod govornice na Trgu Krajine, biće organizovano u sredu, od 20 časova, a veče drame u četvrtak od 20 časova u Parku Petar Kočić.

Foto Grad Banjaluka

Prema programu uručenje nagrade "Zmijanjče" biće organizovano u petak, 27. avgusta, kada će u Parku Petar Kočić biti održano veče posvećeno mladim pesnicima. Svečana akademija i uručenje "Kočićeve nagrade" biće održane u subotu, 28. avgusta, u 20.00 u Banskom dvoru, a istog dana planiran je i književni program u porti manastira Gomionica.

- Novina ove godine je poseban kulturno-umetnički program na Kočićevom ognjištu, koji će biti organizovan s ciljem oživljavanja ovog ognjišta u Stričićima. Program će biti organizovan u nedelju 29. avgusta od 10.30 u saradnji Gradske uprave i Akademije umetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženja književnika RS - saopštila je Gradska uprava.

NEPOZNATA PRIPOVETKA

JEDAN od događaja kojim će biti obeležen ovogodišnji Kočićev zbor jeste promocija do sada nepoznate Kočićeve pripovetke "Đe je mama?", priređivača Zorana Pejašinovića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Promocija je zakazana za danas u 13 časova na platou ispred Biblioteke, a pratiće je i prigodna izložba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)