GRADONAČELNIK BIJELJINE PODRŽAO SABOR SRBA RODOM IZ TUZLE: Nostalgija i sentiment za starim krajem

V.Mitrić

24. 07. 2021. u 12:06

GRADONAČELNIK Bijeljine LJubiša Petrović razgovarao je sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Zavičajnog udruženja Tuzlaka o podršci Gradske uprave u organizaciji „Ilindanskog sabora“ u Požarnici, koji će biti održan 2. avgusta.

ГРАДОНАЧЕЛНИК БИЈЕЉИНЕ ПОДРЖАО САБОР СРБА РОДОМ ИЗ ТУЗЛЕ: Носталгија и сентимент за старим крајем

FOTO: V.M.

- Pozivamo sve Tuzlake da zajedno, na dan Svetog proroka Ilije u 15 časova, prisustvujemo tradicionalnom „Ilindanskom saboru“ u Požarnici, koji će se održati pod pokroviteljstvom Zavičajnog udruženja Tuzlaka i gradonačelnika LJubiše Petrovića. Besplatan prevoz iz Bijeljine biće obezbeđen za sve zainteresovane posetioce sabora. Ove godine obeležavamo 125 godina od osvećenja požarničkog hrama Vaznesenja Gospodnjeg, koji je zaštićen kao nacionalni spomenik i kulturno dobro BiH. Hram je porušen u toku rata, generalno je obnovljen 2016. godine, a prošle godine je započeto obnavljanje freskopisa - istakao je paroh tuzlanski i požarnički Spasoje Radovanović.

U Požarnici trenutno živi oko stotinu Srba, u 63 domaćinstva, a pre Odbrambeno-otadžbinskog rata Požarnica je imala par hiljada stanovnika, uglavnom Srba, u oko hiljadu domaćinstava.

- Podržaćemo organizaciju „Ilindanskog sabora“ i Srbe u tuzlanskoj regiji na svaki mogući način, materijalni i nematerijalni. Tuzlaci su u odbrambeno-otadžbinskom ratu dali veliki doprinos odbrani Semberije, jer tada se Semberija branila na Majevici, zato imamo obavezu da zajedno, u ljubavi i slozi, obeležavamo i podržavamo organizaciju njihovih svetkovina. Sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka dogovorili smo i da zajedno, od institucija grada Tuzla i Tuzlanskog kantona, insistiramo na poboljšanju statusa srpskih povratnika i infrastrukture srpskih sela - dodao je gradonačelnik Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)