OPOZICIJA OŠTRO PROTIV SPAJANJA: Sukob oko ideje za objedinjavanje funkcija predsednika RS I člana Predsedištva BiH iz RS

S. M.

19. 07. 2021. u 07:13

UKOLIKO dođe do pokušaja realizacije ideje SNSD da se objedine funkcije predsednika RS i člana predsedništva BiH iz RS to bi značilo rušenje institucija RS i Republike Srpske, poruka je iz opozicionog bloka RS na izjave o objedinjavanju tih funkcija.

ОПОЗИЦИЈА ОШТРО ПРОТИВ СПАЈАЊА: Сукоб око идеје за обједињавање функција председника РС И члана Председиштва БиХ из РС

Palata predsednika RS / Foto S. Mišljenović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da bi bilo dobro da izmenama izbornog zakonodavstva bude objedinjena funkcije, jer je reč o sjajnom konceptu direktnog institucionalnog predstavljanja Srpske na nivou BiH.

- Odnosno, to radimo preko ljudi direktno izabranih od ovdašnjih građana. Dakle, ovde govorimo da institucija postaje automatski i institucija na nivou BiH - rekla je Cvijanovićeva i dodala da time ne bi došlo ni do kakvog razvodnjavanja na unutrašnjem političkom planu, kako tvrdi opozicija.

Ona je navela da bi to značilo da Srpska na pomenutom nivou ima nekoga ko učestvuje u svim važnim procesima kada je reč o međunarodnom predstavljanju, spoljnoj, odbrambenoj politici i slično, čime se dodatno pozicionira glas Republike Srpske.

Iz opozicije na ovakve izjave predsednice RS oštro reaguju.

- Milorad Dodik je najveća slabost SNSD, a priča o objedinjavanju funkcija predsednika Srpske i člana Predsedništva BiH samo je još jedna u nizu obmana - poručio je visoki funkcioner SDS Vukota Govedarica.

Jelena Trivić potpredsednica PDP kaže da je skandalozno da predsednica RS izjavi da bi na taj način institucija RS automatski postala i institucija BiH.

- Izjave Željke Cvijanović o spajanju nespojivog poslednji je u nizu pokušaja urušavanja institucija Republike Srpske - poručio je dr Milan Miličević, predsednik Glavnog odbora SDS.

CVIJANOVIĆEVA: KAO BOŠNjACI

- PROBLEMATIČNA je apsolutna jednakost u stavovima opozicije u RS i bošnjačke politike koja to ne bi prihvatila jer zna da govorimo o direktnom učešću RS preko svog izabranog predsednika, ne člana Predsedništv - kaže Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda