SLEDI JAVNA RASPRAVA: Narodna skupština Srpske usvojila Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine

R. S.

24. 06. 2021. u 17:42

NARODNA skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, na predlog Kluba poslanika SNSD-a.

СЛЕДИ ЈАВНА РАСПРАВА: Народна скупштина Српске усвојила Нацрт закона о утврђивању порекла имовине

Foto S. Mišljenović

Usvojen je i zaključak da se nacrt ovog zakona uputi u javnu raspravu.

Ovim zakonom uređuju se uslovi, način i postupak pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, koja u uzastopnom periodu do tri godine prelazi 300.000 KM, a za koju vlasnik ne može da dokaže način sticanja. Poreska uprava pokreće postupak kontrole, ako se učini verovatnim da postoji razlika između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda.

Prihod od posebnog poreza pripada budžetu Republike Srpske, a stopa je 75 odsto na poresku osnovicu koja je utvrđena prema ovom zakonu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić, koji je predlagač zakona, u završnoj reči je istakao da su namere predlagača bile „dobre i iskrene, a ne populističke".

Premijer RS Radovan Višković je izrazio bojazan da na ovom planu neće biti postignuti adekvatni rezultati ukoliko ne bude odgovarajuće saradnje sudova i tužilaštava.

Poslanik Jelene Trivić (PDP) smatra da su zakonska rešenja u ovom nacrtu mnogo manja, nego da je predviđeno oduzimanje nelegalno stečene imovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna